gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пармска шунка - история и традиции

Пармска шунка - история и традиции

Пармска шунка - история и традиции
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Шунката като продукт представляваосолено сушено месо от свински или еленов бут. Това е деликатес от пресовано, а не смляно месо и това е основната отлика на шунката от другите сушени месни продукти. Може да се направи и от други видове месо - от пуйка или пиле.

Пармска шунка - история и фактори за производството

Пармска шунка или Прошуто ди Парма се нарича деликатесното месо, което се приготвя в областта Емилия-Романя в красивата италианска долина Парма.

Шунка там се е приготвяла от векове и това място се е наложило като едно от най-благодатните за италианската гастрономия. Терминът прошуто идва от латински - perxuctus, което означава изсушавам.

Още древните римляни са познавали тази технология. В Римската империя изсушеното сурово свинско месо се е поднасяло на трапезата на богатите римски граждани.

Пармска шунка

Всъщност прасето е опитомено още преди 10 хиляди години и барелефите показват, че и галите са сушили месото на прасето. Известно е, че през 500 година от новата ера вече се е прилагал този начин за съхранение на месо.

Според специалистите климатът е това, което е превърнало Прошуто ди Парма в символ на италианската кухня. Лекият апенински бриз, примесен с неземни ухания на борове и маслинови горички е оставил своя дъх в процеса на сушене. Нежността и характерният аромат на прошутото се дължат на благословената земя на Парма.

Друг важен фактор е угояването на прасетата и традициите при осоляване и консервация на месото. Прасетата са селектирани и се отглеждат в 11 региона на Северна и Средна Италия, те са от два вида. Храненето е само с царевица, ечемик и остатъчният продукт от производството на Пармезан.

Прасетата се колят на 10 месеца, ако са стигнали 160 килограма тегло. Това са важни условия, тъй като слоят мазнина е важен за сушенето и за крехкия вид на месото.

Особености при производството на Прошуто ди Парма

Прошуто

В началото всеки преден бут, който тежи около 10 килограма, се осолява с морска сол и се държи при температури от 0 до 4 градуса. Солта и ниските температури изтеглят водата от месото. Периодично бутовете се бият, за да навлезе солта навътре в месото. Там, където няма сланина, месото се поръсва с оризово брашно и черен пипер, които го пазят свежо. Сушенето трае до 1 година. Теглото на готовия бут е 6-7 килограма. Той се пробива с игла на няколко места и преминава през тестове, след които получава сертификат и тръгва към пазара.

Кулинарните достойнства на Пармската шунка

Месото има примамлив вид с розовата си сърцевина и бяла крехка сланина. Ароматът е деликатен, носи дъха на областта Парма, а вкусът е невероятно богат, слабо солен и завладява всички човешки сетива. Сланината е крехка, приятна и безвредна, не води до образуване на лош холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати