Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Важни факти за царевицата, които може би не знаете
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
8.47 лв.
Виж ››

Любимата царевица, която хапваме с мерак през лятото и която стои зад всеки ъгъл - царевица на пара, царевица на кочан, царевица като добавка към различни салати и т.н. Може да я добавяте и към най-различни ястия.

Тя е зеленчук, който присъства в менюто на мнозина, но истината е, че не спада към особено здравословните и полезните за здравето храни. Като всяко нещо и тя има своите положителни качества и недостатъци.

Ползи от консумацията на царевица

1. Подобрява храносмилането

Фибрите, съдържащи се в зеленчука, подобряват процеса на храносмилане. Освен това веществата, намиращи се в състава на царевицата, предпазват от редица заболявания, в това число и сърдечни. Ако изпитвате непоносимост към глутен, това е идеална храна за вас.

2. Тя е ценен източник на минерали и витамини

Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Част от важните за организма елементи в състава на царевицата са витамин В, С и магнезий. Последните са важни за укрепване на имунната система, забавя процеса на стареене, стимулира възстановяването на клетките и се грижи за енергийния баланс в организма.

3. Царевица за добро зрение

Заради съдържанието си на определени вещества царевицата подпомага доброто зрение, а полезността ѝ се равнява на тази на зелето и морковите. Ето защо, ако работата ви е свързана с продължително стоене на компютър, например, хапвайте повече царевица.

Недостатъци от консумацията на царевица

1. Съдейства за покачването на килограми

Както казахме, царевицата не е сред най-диетичните и полезни храни, макар да е много вкусна. Тя е зеленчук, съдържащ скорбяла, а според проучвания такива храни увеличават шанса за покачване на теглото.

2. Би могла да предизвика повишаване на кръвната захар в организма

Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Заради високия гликемичен индекс. Заради това царевицата е непрепоръчителна за диабетици.

Казано на кратко, консумирайте любимата си царевица в умерени количества. Тя има както ползи, така и недостатъци, но и много останали продукти също са на този принцип. Все пак, важното е да не прекалявате и да внесете колкото се може повече здравословни продукти във вашето ежедневно меню.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати