Добре дошли в ресторанта-фантом!

Добре дошли в ресторанта-фантом!
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Той е следващата кулинарна революция. Не новата молекулярна кухня или новата версия на фюжън храната, а той. Феноменът, дошъл от САЩ, може лесно да получи забавно име - кухня фантом например. Той е ресторант, където няма нужда от резервация. Заведение, което няма зала, нито сервитьори, а готвачът сервира направо вкъщи. Или почти.

Сигурно вече сте го открили. Вероятно малко след като сте опитали да отидете в поредния модерен ресторант за резервация, в който е трябвало да имате търпението на Буда.

Но спокойно, безсилието, познато на всеки, който иска да запази маса в популярно заведение, може скоро да остане в историята, пише Figaro cuisine.

И в това няма никаква магия. Не е нужно и да имате умения по трансценденталната медиация. Просто чудо, благодарение на дигиталната икономика.

Един проста интернет връзка ще е достатъчна. И ето я, храната идва.

Добре дошли в ресторанта-фантом!

От една или две години благодарение на цифровизацията в САЩ, но също и в Европа, разбира се и в България, можем да изпробваме тази нова форма на ресторанти - призрачните кухни, ресторантите фантоми.

Те са истински заведения, които сервират истинска храна, но са се освободили от атрибутите на истинските ресторанти. Нямат адреси, поне не и постоянни. За тези фантоми вече няма нужда от сграда - освен една кухня, няма нужда да се ангажира персонал, с изключение на готвача, разбира се.

Но всеки има достъп до техните ястия. Единственото условие е да е налична интернет връзка или телефон. Това е всичко.

Доскоро можехме да поръчаме от ресторанта доставка вкъщи. Призрачните кухни сега тласкат процеса още по-далече. Край на дългото чакане, край на сигнала заето, край на предимството на клиентите в ресторанта пред тези вкъщи. И разбира се, край на проблемите с много шумните съседи по маса или с музиката, затрудняваща разговора.

Мечта! Да живее Fooding at home!

Добре дошли в ресторанта-фантом!

Е, има си и минуси - в ghost kitchen липсва романтиката. Но инвеститорите толкова много вярват в този пазар на дигиталните ресторанти, че със сигурност ги чака бляскаво бъдеще. Бившият изпълнителен директор на Uber Травис Каланик например създаде CloudKitchens, стартъп, който събира в едно всички ресторанти фантоми. Дори и тези в кварталите на градовете и далеч не най-популярните.

Онези, които обичат да обикалят света в търсене на популярни тризвездни ресторанти, вероятно смятат, че това е истински скандал. Но търсенето е налице.

L.E.K., организация за проучване на американския пазар, прогнозира, че от 2018 до 2023 година, приходите от доставка на ястия вкъщи ще надминат три пъти тези от традиционните ресторанти.

През 2020, прогнозира L.E.K., 70% от хората между 21 и 36 година ще се възползват от интернет ресторантите. Какво значение има масата, при положение, че човек си има ястията!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати