gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатата риба дорадо

Непознатата риба дорадо

Непознатата риба дорадо

Знаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света в съответните морета и океани. Много е търсена в района на Средиземно море.

Дорадото е познато и с името корифена. Наричат вида и рибен делфин, а по пристанищата на Тихия океан рибата е известна като махи-махи.

Отличителна черта на тази риба е изключителният синьо-зелен цвят, който се преплита с жълто, оранжево и синьо на перките и когато морската красавица плува, тя искри в цветовете на дъгата. Дорадото мигрира на дълги разстояния, но е позната в умерените и тропическите морета. Най-големият уловен екземпляр е почти 40 килограма.

Риба дорадо

Рибата Дорадо е известна отдавна и винаги е държала първенството по популярност в Средиземноморието. Древните римляни ценили високо местото на рибата и го поднасяли като церемониално ястие. В Хавай това е най-популярната риба в менюто, а в Малта я поднасят печена заедно с главата и опашката.

Рибата се отглежда и изкуствено от много стари времена и тази практика е широко разпространена във френските, италианските, гръцките и турските рибарници. Условията за отглеждането на деликатесната риба са строго специфични - в затворени помещения със специална светлина, която симулира определено време през годината.

На какво се дължи интересът към дорадото?

Дорадо

Най-вече на отличния вкус, който има нежното месо на тази риба, както и ползите от него. Калорийното съдържание на месото е отлично, а освен това съдържа и значително количество протеини. Затова е и много питателна.

Дорадото представлява особен интерес от гледна точка на спортния и любителския морски риболов. Тя е една от най-красивите риби. Има странично сплескано тяло, с дълъг плавник на гърба, със сърповидни опашка и гръдни перки. Изумително красивите цветове, които се преливат по един наистина вълшебен начин, бързо потъмняват и се изгубват, когато рибата умре.

Неслучайно мнението за дорадото е, че е едновременно обикновена и изключителна риба. Тя е широко разпространена и това я изважда от списъка на редките видове, което е добра причина да наблегнете на консумацията ѝ

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати