Разликата между различните диети: Вегетарианство, веганство или пескетарианство?

веган диета

Имената на различните режими на хранене звучат объркващо. Още по-объркващо звучи и някой да ви каже, че се храни на растителна основа, но яде и месо. Или пък че е вегетаранец, но яде риба. Или че е веган, но знаете, че яде яйца или сирене.

През годините всички тези режими станаха особено популярни, защото се повдигна въпроса за хуманното отношение към животните.

Знаете ли обаче каква е разликата между всички популярни диети – какво е веганството, какво е вегетарианството, какво е храненето на растителна основа и какво е пескетарианството? Вероятно вече се объркахте.

Нека започнем с пескетарианството. Смята се, че това е един от най-здравословните начини на хранене. На практика той представлява средиземноморска диета – консумират се плодове и зеленчуци, не се яде месо, но пък се яде риба.

Ползите от тази диета – успявате да покриете нуждите си от витамин В, омега-3 мастни киселини и протеини. Тази диета помага и в борбата с холестерола, високото кръвно налягане, предпазва от сърдечни проблеми.

Вегетарианство вероятно знаете какво е. Ако все пак сте пропуснали нашумяването му – в него се изключват всички видове месо, включително и риба. Самото вегетарианство има няколко разделения – ововегетарианство, при което се ядат яйца, но не и млечни продукти; лактовегетарианство, при което се ядат млечни продукти, но не и яйца.

вегетарианска диета

В класическия си вид обаче, при вегетарианството са позволени и млечните продукти, и яйцата. Това е една относително разумна диета, защото благодарение на тях си набавяте протеини, витамини и мастни киселини.

Храненето на растителна основа е малко по-сложно. На практика при него няма нищо забранено. Избягват се месото, яйцата и млечните продукти. Набляга се на липсата на термична обработка или пък минимална такава.

Най-рестриктивно е веганството. При него са изключени всички животински продукти – и риба, и месо, и млечни, и яйца. Това означава, че спазващите тази диета ядат плодове, зеленчуци, ядки, варива и житни култури.

В някои случаи веганството стига до крайни форми – например, забранява се консумацията на мед, защото той се произвежда от пчели.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати