Задължителни храни за всеки, който живее в София

Задължителни храни за всеки, който живее в София
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Ако се чувствате щастливи столичани и пъчите гордо гърди, наричайки всички, живеещи извън София, със събирателното название провинциалисти, то слезте незабавно на земята, както се казва. Защото София е градът с най-мръсен въздух и е столица на държавата ни, която, от своя страна, е в топ 5 на държавите с най-мръсен въздух в Европа.

По мръсен въздух я "превъзхождат" само Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово. Да, тъжна новина, но това показват измерванията на чистотата на въздуха, и то още преди да беше започнал отоплителният сезон с пълна сила.

Мръсен въздух в София

За да можете по някакъв начин да защитите белите си дробове, е наложително не само да стоите далеч от точките с най-мръсен въздух, които можете да проследявате ежедневно както на официалния сайт на Столична община, така и на www.sofianci.net (информацията е доста достоверна, защото се следи от над 200 измервателни пункта), но и да забравите за тютюнопушенето, както и за заведенията, в които се превръщате в пасивен пушач.

Дотук всичко изглежда съвсем логично, но може би не знаете, че има и определени храни, които способстват доброто функциониране на белите ни дробове. Gotvach.bg подбра кратък списък със задължителните храни за всеки софиянец.

1. Листни зеленчуци

Те са много богати на антиоксиданти, но поради риска от нитрати е задължително да ги накисвате във вода за около 30 мин, преди да ги консумирате. Наблягайте само на сезонните листни зеленчуци и още по-добре, ако те са биопродукти.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Храни за софиянци

В това число влизат цвеклото, ряпата, карфиолът, броколи и още много други. За тяхната редовна консумация има дори твърдения, че предпазват организма ни и от онкологични заболявания.

3. Омега 3- мастни киселини

Веднага ще решите, че говорим само за скъпоструващата сьомга, която наистина е богата на омега 3-мастни киселини, но не по-малко богати на тази ценна съставка са и обикновената скумрия, дъговата пъстърва и др. Ако пък изобщо не обичате риба, то "заложете" на ядките и яйцата - също добър източник на омега 3- мастни киселини.

4. Джинджифил

Вече не би трябвало да го възприемаме като прекалено екзотичен, защото можете да се снабдите с него дори и под формата на корен, а не като суха подправка. И ако не обръщаме в случая внимание на учителя Петър Дънов, който казва, че всеки трябва да се храни с локални продукти, то научете се да го включвате редовно в менюто си джинджифил. Той е подходящ дори за подправяне на салати.

4. Чесън

Чесънът е една от задължителните храни за софиянци

Този природен антибиотик е изключително полезен за правилното функциониране на белите ни дробове и макар и да не ни "звучи" толкова екзотично като джинджифила, не го подценявайте изобщо.

Колкото повече от гореизброените храни включвате в ежедневното си меню, на толкова по-добро здраве ще се "радват" и белите ви дробове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати