Козе мляко срещу краве мляко: кое е по-здравословно?

Козе мляко срещу краве мляко: кое е по-здравословно?

Вероятно сте запознати със сирена от козе мляко като Фета, но мислили ли сте някога да пиете козе мляко? Ако сте почитатели на биологичното мляко и по-малкия отпечатък върху околната среда, може да ви е интересно да опитате козето мляко, ако все още не сте намерили немлечен заместител, който предпочитате.

Козето и кравето мляко могат лесно да бъдат включени в диетата и предлагат редица ценни макро- и микроелементи. Козето мляко дава някои допълнителни ползи за здравето и може да бъде идеален избор за подпомагане на храносмилането.

Каква е разликата между козето мляко и кравето? Козето мляко по-добро ли е за вас? Кое трябва да пиете? Натуропатичната лекарка Кейт Морисън претегля с хранителен профил и повече информация за козето мляко в сравнение с кравето мляко.

Краве мляко срещу козе мляко

Всички видове мляко се състоят от вода, лактоза, мазнини, протеини и микроелементи. Въпреки че видовете мляко могат да имат един и същи профил на макронутриенти, те всъщност са много различни. Козето мляко има няколко уникални свойства в сравнение с кравето мляко.

Докато кравето мляко е източникът на мляко в западния свят от векове и остава здравословна опция за мнозина, козето мляко все повече се превръща в избор за здравословна храна поради естествено лесния за усвояване състав. Това е и най-консумираното мляко в световен мащаб.

Поради профила си козето мляко е по-малко вероятно от кравето мляко да причини респираторни, храносмилателни и дерматологични симптоми за много хора.

Съдържание на хранителни вещества

Козе мляко

Една чаша козе мляко осигурява 140 калории и 7 грама мазнини със скромно количество холестерол при 25 милиграма, или около 8 процента от препоръчителната дневна стойност, въз основа на диета с 2000 калории.

Козето мляко е с относително ниско съдържание на натрий и въглехидрати и високо съдържание на протеини и калций, което осигурява около 8 грама протеин и 30 процента от препоръчителната дневна стойност на калций на чаша.

Съдържание на мазнини

В козето мляко мастните глобули са по-малки и имат по-голяма повърхност от тези, които се намират в кравето мляко. По-малките глобули се обработват по-лесно и ефикасно от панкреатичната липаза - ензима, усвояващ мазнините.

Нивата на мастните киселини с къса и средна верига са значително по-високи в козето мляко от кравето мляко. Триглицеридите със средноверижни мастни киселини се радват на особено бързо и ефективно храносмилане и са отлични източници на енергия. Освен това нивата на омега-3 и 6 мастни киселини са по-високи в козето мляко, отколкото в кравето.

Съдържание на протеин

Протеинът като цяло в млякото се състои от относителни количества микропротеини. Казеинът Alpha S1 е млечен микро-протеин, който определя структурата на изварата. Свързва се с по-голяма и по-твърда извара. Нивото на алфа S1 казеин е с 50 процента по-ниско в козе мляко, отколкото в краве мляко. Това означава, че се образува по-мека, по-лесно разградима извара.

Бета-лактоглобулинът е по-лесно усвоим млечен микро-протеин. В козето мляко има три пъти повече бета-лактоглобулин, отколкото в кравето мляко.

Съдържание на витамини и минерали

Състав на кравето мляко
Снимка: 1

И козето, и кравето мляко са богати на редица витамини и минерали. Докато нивата на витамин А и D и минералите калций и селен са по-високи в козето мляко, витамин В12 и фолиева киселина се намират в по-големи количества в кравето мляко. Някои изследвания показват също, че усвояването на няколко минерала в козето мляко е по-високо в сравнение с кравето мляко.

Киселинност и алкалност

Докато кравето мляко е леко кисело, козето мляко е алкално. Алкалните диети водят до по-алкално pH на урината. Предполага се, че алкалната диета може да предотврати редица заболявания и да доведе до значителни ползи за здравето, включително сърдечно-съдови, неврологични и мускулни. Това все още е в процес на проучвания и дебати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати