Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?

Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?

Плодовете винаги са се смятали за един от важните елементи, които са задължителни, ако се храните здравословно. Много от хората, които са на диета, се питат дали фруктозата в плодовете не им пречи да отслабнат, особено ако ги ядат преди сън.

Причината да се появят тези твърдения е фактът, че в част от плодовете и в частност тези, които имат много фруктоза, се съдържа и голямо количество захар.

Още в 15 век известния доктор Парацелз е говорил за това, че само ако консумирате даден продукт в умерени дози, то само тогава той е полезен за организма. Този принцип може с пълна сила да се използва и за плодовете.

Може ли да се напълнее от плодовете с високо съдържание на фруктоза?

И така, за плодовете се говори с негативен акцент понякога, тъй като те съдържат така наречените прости захари. Тези вещества нямат добра репутация и в това няма нищо странно. Те способстват за това да се измива калцият от костите, разрушават имунната система, спомагат за образуването на кариес по зъбите и освен всичко това предизвикват привикване към тях и дори зависимост.

Фруктоза в плодовете

Простите захари въздействат на лептина, а именно хормона, който регулира апетита. С други думи, тези вещества докарват организма до това, че когато употребявате сладко, то вие пак ще се чувствате гладни, тъй като не засищат. Тук обаче е важно да вметнем, че има огромна разлика от естествената фруктоза и изкуствената в храните.

Проблемите, които са свързани с простите захари, идват при нас заедно с развитието на цивилизацията. Именно тогава производителите са открили това, че човека с удоволствие си купува сладко, захар и именно затова са започнали да го добавят навсякъде, дори и да е в малки количества.

Днес може да се намери не само в сладките изделия, но дори и в сосовете или готовите ястия, които се продават в супермаркета. Ние постоянно сме изложени на действието на простите захари, което е най-прекият път да сме зависими от тях.

Захар в плодовете

Ако плодовете съдържат прости захари, то значи ли това, че трябва да се откажем от тях? НЕ! Разликата между шоколадовата пастичка и натуралните плодови е такава, че с първите получаваме така наречената изолирана захар „в компанията“ на други вредни вещества. В тези дарове на природата освен плодова захар има хранителни вещества: витамини, минерали, ензими, фитосъединения и други биологично активни ценни вещества.

Фруктоза или прости захари

Каква е обаче причината фруктозата в плодовете да се приема от някои хора за много вредна не само ако се опитвате да отслабнете, но и като цяло?

И така, причината за това е, че в последните години се пропагандира това, че фруктозата може да се ползва като заместител на захарта за подслаждане на напитки например. За съжаление обаче пречистената фруктоза не е никак здравословна, тъй като нейният излишък натоварва много черния дроб, повишава нивото на триглицериди и води до така нареченото абдоминално затлъстяване. Но тук е важно да вметнем факта, че фруктозата в плодовете не оказва такова въздействие, тъй като един вид се "потиска" от микро- и макроелементите, а също така и от фибрите, които се съдържат в тях.

Именно затова, ако сте на диета, то не бива да се притеснявате затова дали ще напълнеете от плодовете. Важно е все пак да помните това, че всеки един продукт трябва да се употребява в умерени количества, тъй като само тогава той е много полезен за организма ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати