Съвети при готвенето в гювеч

Съвети при готвенето в гювеч

Както казват бабите по селата, няма нищо по-вкусно от ястията, приготвени в гювеч, а самото готвене в него е толкова лесно, че и най-неопитните девойки биха се справили с него. Все пак, макар наистина лесно и изключително вкусно, готвенето в гювеч изисква и някой основни познания. Ето кои са те:

1. На първо място, много е важно да знаете, че гювеч никога не се слага в предварително загрята фурна. Първо го напълнете с онова, което сте замислили да готвите, после го поставете във фурната и едва тогава я включете. В противен случай съдът би се спукал. Много вероятно е същото да се случи и ако поставите горещ гювеч върху кухненски плот, който току-що е измит или по друга причина е мокър. Използвайте за тази цел суха дървена дъска.

2. Независимо дали ще готвите месо, риба, зеленчуци или варива в гювеча, имайте предвид, че за да станат вкусни те, то те трябва да се пекат на много слаб огън. След като сте пъхнали гювеча във фурната, я пуснете на около 200 градуса, за да може ястието да тръгне да се готви и след около 30-40 мин намалете фурната на около 150- 170 градуса. Температурата зависи както от вида на самото ястие, така и от това за колко време планирате да го печете. Има безброй рецепти, в които ястията в гювеч се пекат цяла нощ. За да можете през това време да спите спокойно, проверете дали в гювеча има достатъчно течност и намалете фурната на не повече от 150 градуса.

Гювеч
Снимка: Росица Петрова

3. При готвенето в гювеч на по-тлъсто месо не се налага да използвате никаква допълнителна мазнина. По време на готвенето месото ще пусне достатъчно. Хем по-малко усилия, хем по-здравословно.

4. Извадете гювеча от фурната малко преди ястието да има съвсем готов вид, защото дори изваден от фурната, съдът ще отделя много топлина и готвенето ще продължи поне 5- 15 минути в зависимост на колко градуса е била включена фурната.

5. Глинените съдове попиват ароматите в себе си и е важно, ако приготвяте риба, да използвате отделен гювеч. Именно поради попиването на ароматите от съда, той не се измива с веро, а само с топла вода, към която можете да добавите и сода. Ако измиването ви се струва прекалено трудно, то оставете гювеча накиснат с вода за няколко часа. В никакъв случай не го измивайте с препарати, освен ако не желаете при следващото ви готвене, ястията да миришат на тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати