Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети и правила за правене на гювеч

Съвети и правила за правене на гювеч

Съвети и правила за правене на гювеч

Гювечът е гозба, която може да се сготви и постна и с месо. За да стане гювечът вкусен, е необходимо да се спазят няколко основни правила.

Най-съществената част от гювеча са продуктите – ако сте решили да правите постна гозбата, трябва да сложите много зеленчуци – картофи, моркови, лук, зелен фасул, пипер, патладжан, тиквички, домати, целина, магданоз и една много съществена добавка към цялата тази зеленчукова градина – бамя.

Тайната на вкусния постен гювеч е в подправките и зеленчуците, така че какъвто и зеленчук да сложите, няма да сбъркате – напротив, гозбата ви ще стане още по-ароматна.

Другата съществена част на гювеча – независимо дали готвите постна или местна гозба, най-добре ще ви се получи, ако имате възможност да го приготвите в глинен съд. Всички ястия стават много по-вкусни ако се приготвят в глинен съд – месото става по крехко, зеленчуците се сваряват достатъчно, ароматите се смесват.

Всички продукти за гювеча се слагат сурови – без никаква предварителна топлинна обработка. Не е нужно дори да запържвате месото. Добавяте течност в съда, но не много, тъй като течността няма да може да изври, заради бавната термична обработка, на която ще сготвите ястието.

Сложете глинения съд във фурната и я включете на нормално силна температура, изчакайте хубаво да заври и я намалете – оставете гювеча да се приготвя на много бавен огън.

Преди да сложите гювеча да се изпече запечатайте капака на съда със сурово тесто – по този начин всички миризми и сосове ще останат вътре и ще покъкрят заедно доста дълго време. Намалете фурната на около 60 градуса. Гювечът ще бъде готов след около 7 - 8 часа.

След като минат часовете махнете тестото, повдигнете капака и сами се уверете каква разкошна гозба сте си сготвили – всичко е толкова крехко и вкусно. Можете да поръсите с пресен магданоз преди да сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yana G.
Yana G.
Абсолютно съм съгласна, колкото повече зеленчуци сложа в моя гювеч, толкова по-невероятен вкус придобива.
23.02.2016 16:44
1
юлика юлева
юлика юлева
Имам два въпроса:
1.Какво точно означава"нормално силен огън" в градуси?
2.Как ще разбера,че е завряло,като слагам съда с капака?...
За останалата информация мерси много...
29.04.2013 15:47
2
Ели мариножа
Ели мариножа
Сега толкожа 4аса да се готжи на ток е много скъпо.Затожа си помагам,като леко га кавардисвам на гайовия котлон и тогава на фурната.Ми това е .
30.04.2012 15:54