Манголд

манголд
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Манголдът е листен зеленчук, често срещан в средиземноморската кухня. Особено популярно е приложението му в италианската храна, включително в ризото и пица. Швейцарският манголд е може би най-известен, но се срещат негови разновидности, включително червен и златист. Без значение от цвета, този зеленчук се приготвя лесно и има много приложения за здравето на човека.

Какво представлява манголдът?

Манголът е наричан още спанаково или листно цвекло, но за разлика от цвеклото, корените му са неядливи. Зелените листа имат набраздена текстура, те са дебели и плътни.

Това, което често се наблюдава при манголда, са неговите разновидности. Стъблата на всеки сорт са с различни цветове, обхващащи цялата гама – от бяло до лилаво. Бялото, златното и червеното са най-разпространените. Независимо дали го консумирате соров или варен, манголдът е лесен за приготвяне – измийте го, отстранете дръжките и сервирайте.

Вкусът му е подобен на този на спанака, но зависи как ще го приготвите.

Ползите от манголд

Консумацията на плодове и зеленчуци от всякакъв вид е свързана с намаляване на риска от много неблагоприятни за здравето състояние.

Проучванията показват, че консумацията на повече растителни храни като манголд намаляват риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, повишават енергията и помагат за загубата на тегло.

Понижаване на кръвното

Доказано е, че консумацията на манголд повишава спортните постижения. Хората, чиято диета е с ниско съдържание на калций, магнезий и калий, са по-предразположени към вдигане на кръвно.

Смята се, че тези минерали намаляват кръвното налягане, като освобождават натрий от тялото и помагат на артериите да се разширяват. Приемането на тези минерали под формата на добавки няма да донесе същите ползи за здравето, като консумацията им в храната.

Манголдът съдържа и трите от тези здравословни минерали и може да помогне много за здравето. Той намалява кръвното, инхибирането на агрегацията на тромбоцитите и подобряването на ендотелната дисфункция.

Борба с рака

Манголдът съдържа хлорофил, който може да е ефективен за блокиране на хетероцикличните амини, причиняващи рак, генерирани при печене на храни на висока температура.

Консумирането на листни зеленчуци и други зеленчуци с високо съдържание на хлорофил, заедно с месо на скара, може да попречи на някои от канцерогенните ефекти от прекомерното готвене на месото.

Листа от манголд

Диабет

Манголдът съдържа антиоксидант, известен като алфа липоева киселина. Доказано е, че това понижава нивата на глюкоза, повишава чувствителността към инсулин и предотвратява предизвиканите от окислителния стрес промени при пациенти с диабет.

Проучванията предполагат, че манголдът може също да намали симптомите на периферна невропатия или автономна невропатия при хора с диабет. Той може също да предпази от ретинопатия, увреждане на кръвоносните съдове.

Предпазва от остеопороза

Адекватният прием на витамин К може да подобри здравето на костите. Витамин К модифицира протеините в костната матрица, подобрява абсорбцията на калций и намалява отделянето на калций в урината. Ниският прием на витамин К е свързан с по-висок риск от фрактура на костите.

Един от начините за увеличаване на приема на витамин К е чрез консумация на листни зеленчуци, като манголд, рукола и спанак.

Подобрява физическата активност

Доказано е, че диетичните нитрати подобряват мускулната оксигенация по време на тренировка.

Това предполага, че по-високият прием на нитрати може да повиши физическата ви активност и да ви направи по-издръжливи.

Благоприятното въздействие на нитратите върху сърдечно-съдовата система означава, че може да подобри качеството на живот на тези със сърдечно-съдови, респираторни или метаболитни заболявания.

Манголд е източник на витамин К

Добра новина е, че тази зеления не е само бърза за готвене и е добра на вкус. Манголд е и един от най-здравословните зеленчуци от всички. Той има над 700 пъти препоръчителната дневна нужда от витамин К (помага на костите да натрупват калций и кръвта да се коагулира) и 200 пъти препоръчителния дневен прием на витамин А (добър за зрението и имунната система).

Подпомага работата на кръвоносната система:

 

Манголд е отличен източник на желязо, което е жизненоважно за поддържането на здрава кръвоносна система. Витамин К е ключов за здравословното съсирване на кръвта и предотвратяването на кървене. Той се намира в манголд в значителни количества.

Регулиране на кръвната захар

 

Манголд съдържа фибри и сирингична киселина, които участват в регулирането на нивата на кръвната захар, като променят скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта от червата.

Подобрява здравето на мозъка

Рецепта с манголд

В допълнение към укрепването на костите, витамин К, присъстващ в манголд, е от решаващо значение за правилното функциониране на мозъка и нервната система, тъй като е от съществено значение за образуването на защитния слой около нервите, наречен миелинова обвивка.

Притежава антиоксидантни свойства

Растенията манголд са една от най-богатите на антиоксиданти храни на планетата. Съдържа бета-каротин, витамин Е, витамин С, цинк, лутеин и зеаксантин, кверцитин, кемпферол и много други съединения за борба с болестите.

Заздрявава косата

Манголд е богат на биотин, витамин, който насърчава растежа и силата на косата. Витамините А и С също подпомагат космените фоликули в производството на себум, който поддържа косата и кожата еластични.

Подобрява здравето на очите

Швейцарските растения манголд съдържат големи количества лутеин, антиоксидант, който е от съществено значение за здравето на очите и може да забави или предотврати появата на свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Колко време се съхранява манголд?

Лоша новина е, че манголд не остава свеж дълго (около три дни в хладилника в перфорирана найлонова торбичка) и има тенденция да увяхва, ако го измиете преди готвене.

Готвене на манголд

Манголд може да се ползва във всякакви кулинанри експерименти в кухнята. Свалете зелената част от листата и настържете. Разбъркайте и запържете в масло, с куркума, черен пипер, настърган пресен джинджифил и пръскане на соев сос.

Може да се използва манголд, заедно с панчета, лук шалот и грюер, за приготвяне на омлет със сирене.

Много е добре с целина - накълцайте няколко пръчки целина и запържете, както по-горе, преди да добавите манголда.

Можете да добавите млади листа, неварени, в диетична салата.

Може да се готвим манголд по много начини - листата могат да се нарежат и да се овкусят сурови в салата, да се задушат заедно със стъблата или да се влошат в пролетна яхния. Ако обичате кейл или маруля, можете да ги замените с манголд в следващата си вкусна зелена салата.

Салата с манголд

Салата с манголд

Ако обичате салата от зеле, ще ви хареса тази салата от манголд. Когато се полеят с лек лимонов дресинг и се смесят с трохи от чеснов хляб и пармезан, листата на манголд стават меки и маслени.

Необходими продукти:

1 връзка манголд

½ чаша зехтин екстра върджин

1½ чаши трохи от пресен хляб 

1 скилидка чесън, смляна

морска сол на вкус

чили на люспи

1 лимон

¾ чаша настърган Пармезан (Грана Падано или Пекорино)

Измийте и подсушете манголда и отстранете стъблата от листата. Запазете стъблата за друга употреба. Подредете няколко листа един върху друг, навийте ги като пура и нарежете пурата на тънки резени. Повторете, докато всички листа се накъсат. Поставете листата в голяма купа.

Затоплете ¼ чаша зехтин в малък тиган на умерен огън. Добавете трохите от хляб и гответе, като бъркате често, докато станат хрупкави и златистокафяви (около 5 минути). Внимавайте да не ги изгорите!

Поръсете с чесъна, щипка сол и чили на люспи и ги оставете да препекат за още една минута, след което свалете от котлона.

Изцедете лимона в купата с манголд. Добавете няколко щедри щипки сол. Разбъркайте бавно и сложете ¼ чаша зехтин.

Добавете пармезана. Разбъркайте добре. Поръсете препечените трохи хляб и сервирайте веднага.

Потенциални рискове от манголд

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва внезапно да спрат храните с високо съдържание на витамин К. Той играе голяма роля за съсирването на кръвта, така че може да попречи на ефективността на разредителите на кръвта.

Важно е да запомните, че именно цялостният начин на хранене са най-важни за профилактика на заболяванията и постигане на добро здраве.

По-добре е да се храните разнообразно, отколкото да се концентрирате върху отделни храни като ключ към доброто здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати