Липса на апетит при децата

Липса на апетит при децата

Често пъти родителите се сблъскват с отказа и нежеланието на децата си да се хранят. В такива ситуации, обзети от безпокойство и притеснение, логично те се питат дали загубата на апетит не се дължи на някакъв здравословен проблем.

Това са периоди, през които почти всяко мъниче преминава и са нормална част от процеса на неговите растеж и развитие. Обикновено няма място за притеснение, освен ако продължителността им не трае с месеци или дори по-дълго.

В днешната статия ще обърнем внимание на няколко възможни причини за появата на липса на апетит при децата.

Загуба на апетит в следствие на боледуване

Загуба на апетит при деца

Когато детето не се чувства добре поради боледуване или друго неразположение, е нормално да възникне нежелание да се храни. Всъщност по този начин организмът му спести енергия от трудоемкото храносмилане, която пренасочва към процеса на възстановяване. В такива моменти не насилвайте мъничето да приема храна, по-важно е то да бъде добре хидратирано, като пие достатъчно течности. Все пак бихте могли да предложите по-леки и течни храни като супи.

Прием на лекарствени средства

Някои медикаменти включват загубата на апетит като част от страничните ефекти, които могат да се проявят по време не техния прием, а понякога дори и появата на храносмилателни смущения като резултат.

Промени в растежа

Най-честата причина са именно промените в растежа, които в голяма част от случаите оказват влияние върху апетита на децата и могат да доведат до отказ за прием на храна.

Стрес и депресия

Липса на апетит при децата

Понякога децата също преживяват състояния на стрес и депресия, които може да са отразят върху техния апетит. В ранна детска възраст обикновено биват причинени от раздяла на родителите, смърт в семейството (на близък или домашен любимец), ако детето е подложено на ежедневна агресия или е обект на болни амбиции отстрана на родителите и завишени изисквания в училище.

Наблюдавайте хлапето си и ако ви се стори унило, без желание да се храни и да извършва любимите си ежедневни дейности и игри, ако се появят проблеми със съня и сутрин се събужда изморено и недоспало, възможно е това да се дължи на стрес или депресия.

Глисти и анемия

Глистите и анемията са друга много вероятна причина за липса на апетит при малчуганите. Неприятните паразити се настаняват в детските черва, причинявайки кръвоизливи, безапетитие, загуба на тегло и други последствия.

Ако детето е бледо, бързо се изморява, няма сили и желание да се движи и да се храни, може да страда от анемия.

В такива случаи, както и при наличието на глисти, се правят необходимите изследвания и се назначава подходящо лечение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати