Хранителни помощни средства при лечение на анемия

хранене при анемия

Анемията, позната още като малокръвие, е състояние, при което в организма се наблюдава недостиг на еритроцити (червени кръвни клетки) и нивото на хемоглобин в кръвта е намалено, което води до нарушаване снабдяването на органите и тъканите с кислород.

В по-голяма част от случаите анемията е желязодефицитна и засяга най-вече децата и бременните жени. Желязото е един от жизненоважните за организма минерали, благодарение, на който, кислородът достига до всички части на тялото.

Хората, страдащи от малокръвие усещат умора, слабост, липса на енергия, имат блед и изтощен вид.

Освен прием на подходящи медикаменти, назначени от специалист, при анемия трябва да се консумира разнообразна храна, която да доставя на организма необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, за да може той да се справи с това състояние. Ето кои са най-подходящите хранителни помощни средства при лечение на анемия.

Месо

То е чудесен източник на желязо и задължително трябва да присъства в менюто на хората, страдащи от анемия. Сред видовете месо, най-наситени с този важен микроелемент са телешкото, еленското, свинското, както и черния дроб. Пилешкото, пуешкото и патешкото съдържат по-малко желязо, но не бива да се подценяват.

Зеленолистни зеленчуци

зеленолистни зеленчуци при анемия

Зеленолистните зеленчуци са изключително полезни за превенция и лечение на анемия. Те съдържат стабилни количества желязо, витамини и много важни нутриенти. Най-богатите на желязо листни зеленчуци са: спанак, лапад, коприва, зеле, маруля и др.

Червено цвекло

Червеното цвекло е мощно естествено средство за справяне с анемията. Уникалното благоприятно действие, което полезният зеленчук оказва при такова състояние, се дължи на високите количества желязо и холин, които се съдържат в него. Холинът притежава антиоксидантни свойства и помага за прочистването на организма от натрупаните в него токсини и тежки метали. Наред с това, червеното цвекло е богато на каротин, фолиева киселина и редица витамини – С, Р и РР.

Магданоз

магданозът е богат на желязо

Традиционна българска подправка, използвана и тачена от векове наред поради ценните лечебни свойства и полезни хранителни вещества, които съдържа – желязо, цинк, калий, калций и фосфор. Редовната консумация на магданоз значително подобрява състоянието на организма при анемия.

Пресни плодове

Плодовете изобилстват от витамини и минерали, които действат благоприятно при лечение на анемия, повишат синтезата на хемоглобин в организма и спомагат за правилното функциониране на тялото. Могат да се консумират в натурален вид или под формата на прясно изцедени сокове.

Ядки

Важно условие тук е ядките да са сурови, като суровите фъстъци не са препоръчителни. Най-подходящи са бадеми, орехи и лешници. Бадемите са чудесен източник на есенциални мастни киселини и други нутриенти и имат невероятно лечебно действие при анемия, освен това оказват благоприятен ефект и върху сърдечното здраве.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати