Чесънът по пазарите удари 10 лв. за кило

Чесънът по пазарите удари 10 лв. за кило

Чесънът по пазарите в столицата София отчита рекордно поскъпване в условията на сегашната пандемична обстановка около коронавирус. По сергиите на градските пазари килограм чесън се търгува за цели 10 лв., отчете проверка на Gotvach.bg.

За справка - допреди 2 седмици същото количество от любимата на нашенеца антигрип храна можеше да се намери най-малко за 3 лв., а по-скъпият чесън стигаше до 5-6 лв. за килограм. Кратка разходка до пазар Димитър Петков в столицата ни позволи да видим, че такива цени на български чесън вече няма.

Въпреки обещанията на Правителството, че в карантинния период на COVID-19 спекула с цените на основни храни няма да се допусне, такава вече е факт.

И макар в условията на пазарна икономика Държавата да няма законови лостове, с помощта на които да регулира рязко поскъпване на една или друга стока, обещанието от Кризисния щаб на страната би трябвало да се спази.

Поскъпване с над 50% на цената на килограм чесън е мародерски подход от страна на търговците, които увеличават цената заради скока в търсенето на полезната храна. Този акт пък се свързва със заблудата, че природният антибиотик може да ни предпази от коронавирус.

Последните седмици интернет пространството беше залято от информации, че чесънът е храна срещу COVID-19. Разбира се, подобно твърдение няма научна обосновка.

Цена на чесъна

По-скоро е вярно, че чесънът е полезна храна, която може да ни помогне за по-добър имунитет. Всъщност като борец срещу настинките и вирусите чесънът е популярен от незапомнени времена. Това се дължи на неговия състав, който изобилства от полезни витамини и минерали, масла и аминокиселини.

Алицинът - една от най-важните съставки в чесъна, е органично съединение, което убива бактерии и гъбички. За да се възползвате максимално от неговия ефект, консумирайте само чесън, който е счукан или пресован. Само при механично нарушаване на растителните влакна се образува полезното антимикробно съединение, на което се дължи славата на чесъна.

Няма твърдение, че ако ядете чесън редовно, не можете да се разболеете от коронавирус.

Термичната обработка пък почти изцяло заличава полезните вещества в зеленчука.

Сред останалите ползи от чесъна са: подобрява издръжливостта, поддържа паметта, държи кръвното стабилно и е храна за красива кожа и коса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати