Защо всеки се втурна да меси, докато си стои вкъщи?

Защо всеки се втурна да меси, докато си стои вкъщи?

Още в началото на пандемията от коронавирус населението тръгна да се презапасява с основни хранителни продукти, както и с такива като тоалетната хартия, които все още не могат да бъдат обяснени.

Но като оставим настрана тоалетната хартия, сред първите продукти, които свършиха по щандовете на магазините, е брашното - дори и при наличие на хляб.

И докато си стоите вкъщи със семейството си и се чудите как да ги изхраните с нещо различно, пакетът с брашно идва често на помощ. Намирате рецепта, която ви се струва лесна и вкусна, запретвате ръкави и се започва месенето. Разбира се, накрая трябва да се похвалите на приятелки с произведението си и пращате няколко снимки от различен ъгъл на пухкавата питка, която се замесили и изпекли.

Ако върнете историята на разговора си, навярно ще забележите още доста снимки на различни печива, които сте си разменили, докато си стоите вкъщи и се чудите какво да приготвите в кухнята. Логично тогава е да се замислим месенето е антистрес терапия ли е? .

Тук ще се опитаме да ви дадем 3 причини, поради които всеки се втурна да меси.

1. Хлябът ни дава усещане за сигурност

Месене на хляб

Без хляб на масата не се сяда. Той е нашият насъщен и без него не можем да оцелеем. А какво се опитваме да правим през времето, през което сме поставени в изолация - опитваме се да оцелеем. А приготвянето на домашен хляб ни дава сигурност, защото знаем, че ние сме го приготвили и никой друг извън семейството ни не го е пипал преди това. Няма риск да се заразим.

2. Месенето на хляб ни успокоява

Сещате ли се как котките, докато мъркат в скута ни, започват да правят движение с предните си лапички, сякаш замесват тесто? Истината е, че по този начин те отделят потта от тялото си и не правят тези действия с цел да се успокоят.

Месенето на тесто има обаче успокояващо въздействие върху нас самите. Докато замесваме тестото, ние имаме възможност или да не мислим за нищо, или пък да разсъждаваме над всичко онова, което ни вълнува. А тази свобода на действие действа успокояващо.

Също така има поверие, което гласи, че тестото, с което приготвяме хляб, питка или домашен козунак, трябва да се удари точно 100 пъти в масата. Това е доста трудоемка дейност, особено за по-крехките домакини.

Месене и печене на хляб

Същевременно това е чудесен начин да се отървете от натрупалите се по време на изолацията негативни мисли, свързани с бъдещето ви. Вместо да изкарвате лошата енергия, биейки с юмрук по някоя боксова круша, вие биете тестото в масата. Много практичен метод за справяне с натрупалата се негативна енергия!

3. Убиване на време

Месенето на хляб е удачен начин да "убием" свободното време, което без това ни е в повече. Както посочихме вече, месенето на хляб ни успокоява и ни дава усещане за сигурност. Същевременно точно в момента разполагате с прекалено много свободно време. Сигурно вече сте измили всички прозорци у дома, изпрали сте пердета, излъскали сте кухненските си шкафове. Какво да правите сега? Ами хляб, естествено!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Тази статия все едно аз съм я писала. Много точно и вярно казано!
0
0