Среднозърнест ориз – какво трябва да знаем

ризото със среднозърнест ориз

Мнозина не знаят каква е разликата между различните видове ориз според вида на зърната. Тук ще ви представим особеностите на среднозърнестия ориз. Той има някои безценни предимства, които го правят незаменим за приготвянето на някои кулинарни изкушения.

Някои специфични особености

Зърната на среднозърнестия ориз нито са прекалено дълги, нито са прекалено къси – достигат между 5 и 6 милиметра. Все пак дължината им превишава приблизително два пъти и малко повече тяхната ширина. На цвят те са леко стъклени и полупрозрачни. Този вид ориз расте най-добре в умерени и планински райони.

Среднозърнестият ориз се отличава още с това, че съдържа в себе си балансирано ниво на влажност. Тъй като не е крайно влажен, както е късозърнестият, при готвене не се слепва в лепкава каша, а стои по-пухкав и мек. Това е така, тъй като съдържа по-малко количество нишесте.

Също така не е прекалено сух, какъвто е дългозърнестият, поради което може да се използва за приготвянето на по-сочни ястия. Богат е на скорбяла, отличава се с леко грапава повърхност на зърното и с приятен, балансиран вкус. Заради скорбялата той се слепва след сваряване, но не се разварява при правилно приготвяне.

Какво можем да приготвим със среднозърнест ориз?

Едни от основните ястия, при готвенето на които се използва среднозърнест ориз, са любимото на мнозина ризото и традиционната испанска паеля. Но много от българските ястия, характерни за нашата национална кухня, също се приготвят със среднозърнест ориз. Точно той ще ви трябва, за да сготвите пълнени с ориз чушки и сарми – постни или с кайма, постен гювеч с ориз на фурна, пиле с ориз, винен кебап, лозови сарми с ориз и редица други типично наши гозби.

среднозърнест ориз

Откъде се купува?

Не се притеснявайте, че няма да намерите среднозърнест ориз на българския пазар – той е най-разпространеният от всички сортове у нас. Може да бъде както бял, така и кафяв, който е по-здравословният вариант за приготвяне на диетични ястия.

При кафявия обаче има по-малко разнообразие, отколкото при белия. Среднозърнестият ориз се продава пакетиран или в насипно състояние. Ако изберете втория вариант, купувайте от проверени производители. Още по-добре е да предпочетете био ориз от сигурен доставчик.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати