Розови домати – какво трябва да знаем

Розови домати – какво трябва да знаем

Домати за ценители на истинския, автентичен вкус на градинския домат. Това са розовите домати. Те се отличават с невероятен аромат и сладък вкус и напомнят за дълги летни дни, селски трапези с домашно сирене и апетитни салати за ледено студена ракия.

Не само у нас, но и по цял свят розовите домати са предпочитани заради превъзходните им качества, голямото количество на твърдото вещество в тях, както и заради красивия им и привлекателен външен вид. Поради това цената им е значително по-висока от тази на по-често срещаните сортове от червените домати.

Огромно предимство днес е, че съвременните селекции дават огромен избор на розови домати. Съществуват както ранни, така и средно ранни и късни сортове. Всички се отличават със сладост и богат аромат. Формата им варира от кръгла, през сърцевидна до продълговата. Съществуват както дребни сортове, така и изключително едри, плодовете на които достигат до почти цял килограм.

На българския пазар се срещат семена за разсад на няколко родни селекции на розови домати. Едни от най-разпространените са Розов дар, Розов блян, Розово сърце, Розова магия. Те са специално селектирани, така че да са достатъчно устойчиви на най-често срещаните заболявания по доматите.

Също така едрите сортове имат предимството да притежават здрави стъбла, които да издържат едрите плодове.

Някои розови домати са толкова бледи, че създават усещането, че все още не са достатъчно узрели. Въпреки това те имат отлична сладост и са напълно зрели. Други сортове пък се пукат, което не е естетически приятно и навява купувачите на мисълта, че са развалени. В повечето случаи напуканите домати са съвсем здрави и дефектът е повече козметичен. Това не пречи на вкуса им, който отново е отличен.

Розови домати

Почти всички сортове розови домати се отличават от червените по по-високото си съдържание на захар и хранителни вещества. Поради това те се нуждаят от повече поливане и подхранване. При отглеждането им е необходимо да се поддържа добра, равномерна влага на почвата. Едновременно с това трябва да се избягва прекомерната влажност.

Имайте предвид, че ако след продължителен сух период обилно полеете вашите домати, плодовете ще се напукат и ще загубят красивия си външен вид. Освен влага по време на цъфтежа на розовите домати трябва да осигурите повишено количество хранителни вещества за растението чрез допълнително наторяване.

Розовите домати могат да се консумират съвсем самостоятелно, на салати, при приготвянето на ястия като домати с ориз, доматена супа или пък доматена салца, използват се за консервиране и за направата на изключително вкусен и питателен доматен сок.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати