Храните, вредни за имунната система
Hrana, štetna za imuni sistem
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, вредни за имунната система

Храните, вредни за имунната система

вредна храна за имунната система
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Във времената, в които живеем днес, с десетките нови видове грип и коронавируса, имунитетът играе все по-важна роля. Правилното функциониране на имунната ни система подсилва защитите на тялото ни срещу повечето вирусни инфекции и заболявания, причинени от бактерии.

Но за да имаме здрава имунна система ние трябва да се грижим за нея и да й предоставяме всичко необходимо, за да работи в наша полза. Това означава да избягваме или поне да намалим приема на вещества и храни, вредни за тялото ни.

Ето кои са най-вредните храни за нашата имунна система:

1. Бяла захар

Бялата захар в големи количества е сред най-вредните храни за човека и афектира не само имунната система, но и цялостното здраве. Няма как да си изкривим душата и да кажем, че не обичаме да си похапваме шоколад, вафли и пастички. И няма защо да се чувстваме виновни, ако си позволим от време на време по нещо сладко. Но е от особено значение за организма ни да не прекаляваме и за предпочитане - да не консумираме храни съдържащи бяла захар рано сутрин, преди всичко друго.

След консумация на захар белите кръвни телца намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа, а те са главните защитници организма ни. Така че, ако имате възможност, когато изпитате непреодолимото желание да си хапнете нещо сладко - избягвайте да си купувате готови сладки от магазина, а вместо това хапнете плод, чай с мед или си направете домашен сладкиш с кафява захар. Всяко едно от тези неща е в пъти по-полезно от продуктите с бяла захар и също толкова вкусно.

2. Бяло брашно и тестени храни

Тестените храни са неизменна част от живота ни - закуски, баници, хамбургери, пици и какво ли още не. И най-често за тях се използва бяло пшенично брашно. И въпреки че пшеницата е полезна, за нещастие производителите на бяло брашно правят на продукта си серия фабрични изменения, при които ценните витамини и минерали се премахват за сметка на по-добрия търговски вид. Така бялото брашно само натоварва допълнително черния дроб, тъй като се преработва по-трудно, и в крайна сметка положителните хранителни вещества дори не достигат до организма ни.

Храните, вредни за имунната система

3. Пържени храни

Пържената храна съдържа много излишни вредни мазнини, които могат да доведат до затлъстяване, диабет, алергии, астма както и отслабване на костите и мускулите. И ако това не стига, всички тези неща накуп водят до сериозно понижаване на имунитета и до стомашни болести като гастрит, язва, рефлукс, колити и др. Така че всеки път, когато сте изкушени да си вземете голяма порция пържени картофи с пържено пилешко, се замислете колко вредно е това за организма ви. Вместо това, вземете си печени или варени картофи с подправки и добавете пилешко на скара - гарантираме ви, вкусът ще е също толкова добър, а тялото ви ще ви благодари.

4. Безалхоколни напитки и сокове

Безалхоколните напитки са пълни с консерванти и изкуствени елементи и не съдържат никакви стойностни съставки. А някои от тях съдържат и кофеин, който в по-големи количества може да е наистина вреден.

5. Фаст фууд

Има причина ресторантите за бързо хранене да просперират толкова - храните там са лесно достъпни, евтини и вкусни. Но за нещастие са и изключително вредни за имунната система. Хлябът там рядко е пресен и най-често се готви с бяло брашно или примеси. Месото почти винаги е замразено и кой знае колко старо или от какво направено. Отделно на това масово нещата са пържени, добавя се майонеза или други тежки сосове, и почти винаги храната е придружена с безалкохолна напитка.

Фаст фууд храната съдържа всички неща, които изброихме по-горе, така че лесно можем да заключим, че в нея няма нищо полезно. И макар да е трудно да спрем децата си да консумират фаст фууд, особено като се има в предвид, че в училищата и близо до тях това е единствената достъпна храна, можем да се постараем поне това, което хапват вкъщи да бъде прясно, вкусно и полезно.

Здравето трябва да бъде начело в приоритетите ни. Без здраве нямаме нищо. Затова трябва да полагаме сериозни усилия да го пазим и да се грижим за себе си. И най-добрият начин да правим това е като изключим вредните храни и обуздаем лошите си навици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати