Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които стимулират изгарянето на мазнини

Храни, които стимулират изгарянето на мазнини

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
храни за изгаряне на мазнини

Вече знаете, че за да изглеждате добре, първо трябва да се сбогувате с излишните килограми. Огромен брой диети ни предлагат начини за справяне с наднорменото тегло, изискващи забележителна сила на волята и заплашващи да изпразнят кредитната карта и портфейла ви. Има ли панацея, която дава хармония без тежки жертви?

За съжаление известната поговорка „красотата изисква жертви“ все още не е отменена и без достатъчна физическа активност няма да е възможно да отслабнете безопасно и ефективно. Науката обаче се развива и учените откриват все повече и повече нови методи за справяне със затлъстяването. Един от тези начини да отслабнете, е да ядете храни, изгарящи мазнините.

1. Млечни продукти. Млечните продукти (освен млякото), увеличават количеството на хормона калцитриол в организма, което принуждава клетките да изгарят мазнини. Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини: кисело мляко, кефир, извара, суроватка, според експерти, ще ви помогнат да отслабнете и да намалите количеството на новоусвоените мазнини. Суроватката съдържа висококачествен млечен протеин, който ускорява метаболизма на мазнините. Той насърчава изразходването на подкожни мазнини, за да компенсира енергийната консумация на организма.

2. Джинджифил. Джинджифилът принадлежи към така наречените горещи храни. Той осигурява отлична секреция и кръвоснабдяване на стомаха, като по този начин ускорява метаболизма на тялото. Поради високото съдържание на етерични масла, джинджифилът засилва метаболизма, което допринася за най-бързото изгаряне на мастните клетки. Освен това джинджифилът подобрява състоянието на кожата, правейки я младежка и красива.

броколите и зелето горят мазнини

3. Зеле. Бялото зеле, карфиолът, броколите са постоянни помощници в борбата срещу затлъстяването. Бялото зеле действа като четка в тялото, като по този начин го прочиства от токсини. Броколите са склад на витамини и минерали. Основният е индол-3-карбинолът, който нормализира обмена на естрогени - женски полови хормони. Карфиолът е на второ място след броколи по съдържание на витамини. Зелето е нискокалоричен продукт, така че може да се яде практически без ограничения.

4. Краставици. Краставиците са ефективно средство за отслабване, но както повечето други билкови продукти, те имат сезонен характер и носят максимални ползи именно през естествения им период на узряване. Препоръчва се да се ядат на този етап на зрялост, когато зеленчуците са все още малки, твърди, хрупкави и семената не са напълно развити. Ако е възможно, не белете кората на краставиците, тъй като именно в нея са концентрирани повечето витамини и минерали. Краставиците имат диуретичен ефект върху човешкото тяло, което в комбинация с нискокалорично съдържание ги прави незаменима храна за хората, които се борят с наднорменото тегло.

5. Канела. Тази подправка се използва в борбата с наднорменото тегло сравнително отскоро, но вече се е утвърдила като отлично средство за изгаряне на мазнини. Канелата понижава кръвната захар, като по този начин забавя натрупването на мазнини. Можете да добавите канела към чай, кафе, кефир и ако използвате напитка, направена от смес от ½ чаена лъжичка канела, запарена с вряща вода с 1 чаена лъжичка мед, тогава мазнината просто ще се стопи.

6. Грейпфрут. Диетата с грейпфрут не е мит. Изследователи от клиниката на Скрипс установяват, че тези, които са яли половин грейпфрут в продължение на 12 седмици, са загубили средно 1. 5 килограма. Благодарение на химичните си свойства, този цитрус, буквално пълнен с витамин С, намалява нивата на инсулин, което насърчава загубата на тегло.

Този невероятен плод е най-активният убиец на мазнини в организма. Поради високото съдържание на флавоноида нарингин, той има мощен холеретичен ефект и насърчава разграждането на мазнините, които постъпват в тялото ни с храната. Но трябва да се помни, че трябва да ядете грейпфрут, без да изчиствате вътрешните горчиви мембрани, защото именно в тях се съдържа веществото, което изгаря мазнините.

зеленият чай е помощник в изгарянето на мазнини

7. Зелен чай. Най-мощният убиец на мазнини е зеленият чай. Изследванията показват, че екстрактът от зелен чай ускорява метаболизма и може да помогне за отслабване. Този чай подобрява настроението и може да има антиканцерогенни свойства, както и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Това е много модерна напитка сред звездите. Съдържа голямо количество естествен кофеин, който ускорява метаболизма на организма с 15-20%. Зеленият чай лесно измива не само подкожните мазнини, но и най-опасната, така наречена висцерална мастна тъкан - вътрешната мазнина. Дори и най-дебелият човек ще отслабне, пиейки три чаши зелен чай на ден.

8. Вода. Ново изследване предполага, че водата ускорява загубата на тегло. Германски учени установяват, че пиейки около 500 ml вода на ден, участниците в изследването са увеличили скоростта на изгаряне на калории с 30%. Водата също е естествен потисник на апетита, изхвърляйки сол и токсини от тялото. Пиейки достатъчно вода, можете също да избегнете грешката да объркате жаждата с глад.

9. Малини. Малините съдържат плодови ензими, които помагат за разграждането на мазнините. Половин чаша малини, изядени половин час преди хранене, ще помогнат на стомаха да се справи с обилно пиршество. Това зрънце ускорява метаболизма. Освен това 100 грама малини съдържат само 44 калории.

10. Горчица. Горчицата стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт.

11. Портокали. Кой каза, че храните за изгаряне на мазнини са непременно нещо скучно, диетично и безвкусно? Един портокал "тежи" само 70-90 калории. И най-важното, след този плод чувството за ситост продължава около 4 часа.

12. Бадеми. Само 40% от мазнините в бадемите се усвояват. Останалите 60% се изхвърлят от тялото, без да имат време да преминат през етапите на разделяне и абсорбция. Тоест бадемите засищат и в същото време не оставят след себе си ненужни калории.

13. Хрян. Ензимите, открити в корена на хрян, помагат за изгарянето на мазнини. Подправете ястията от риба и месо с хрян.

14. Фасул. Бобовите растения са източник на растителен протеин, който е толкова необходим за нашето тяло. Самият протеин е метаболитен, което му позволява лесно да изгаря мастните клетки. С други думи, тялото изразходва много енергия за усвояване на протеинови храни, които взема от собствените си мастни резерви. Диетолозите препоръчват да се яде боб вместо гарнитура или да се добавя към салата.

15. Кокосово мляко. Кокосовото мляко съдържа мазнини, които ускоряват метаболизма.

16. Ананас. Ананасът съдържа ензима бромелаин, който доскоро се смяташе за активно средство за изгаряне на мазнини и беше широко рекламиран като продукт за борба със затлъстяването. За съжаление учените са установили, че под въздействието на стомашния сок той губи своите ензимни свойства. И все пак ананасът помага за подобряване на храносмилането и успешно намалява глада.

папаята стимулира изгарянето на мазнини в тялото

17. Папая. Папаята съдържа ензими, които действат върху липидите и разграждат протеините. Няма смисъл обаче да се подлагате на диета с папая, тъй като ензимите губят активността си 2-3 часа след попадане в тялото. За да получите желания ефект, папаята трябва да се консумира непосредствено преди хранене, по време или непосредствено след хранене.

18. Червено вино. Червеното вино съдържа активната съставка ресвератрол, която стимулира производството на протеин, който блокира рецепторите в мастните клетки. Ресвератролът помага за разграждането на мазнините и забавя образуването на нови мастни натрупвания.

Тази прекрасна съставка се намира в ципите на гроздето и бялото вино, но в тези продукти тя бързо се окислява и става по-малко ефективна. Червеното вино е уникален източник на ефективно изгаряне на мазнини, но както всеки алкохол, трябва да се консумира в ограничени количества. Половин чаша червено вино на ден ще ви осигури благоприятен ефект върху тялото.

19. Ябълки и круши. Жените с наднормено тегло, които ядат по три малки ябълки или круши на ден, губят повече тегло при нискокалорична диета в сравнение с тези, които не добавят плодове към диетата си. До това заключение стигнаха изследователи от Държавния университет в Рио де Жанейро. Тези, които ядат зеленчуци, обикновено консумират по-малко калории. Така че следващия път, когато жадувате за нещо сладко, вземете тази нискокалорична закуска с високо съдържание на фибри. По-дълго ще се чувствате по-сити и ще ядете по-малко.

20. Овесени ядки. Отличен източник на разтворими фибри (7 г на 2 чаши порция). Осигурява чувство на ситост и енергията, необходима за упражнения.

Продукти, изгарящи мазнините - нашите верни помощници в борбата с наднорменото тегло, но не трябва да забравяме, че никоя храна няма да се отърве от мастните натрупвания без балансирано хранене и достатъчно физическа активност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest