Почистване и поддържане на чугунен тиган

Почистване и поддържане на чугунен тиган
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Чугунени съдове за готвене - тенджери и тигани, са сравнително евтини, имайки предвид колко много могат да издържат, ако знаете как правилно да ги почиствате и поддържате.

Чугунените тигани са издръжливи и идеални за използване в домашна кухнята. Чугунът е отличен топлопроводник, така че тенджерите и тиганите се загряват равномерно. Те могат да се използват на готварска печката, на открит огън и във фурната.

Чугунени съдове за готвене могат да служат много дълго време, ако се поддържат правилно. Грижата за чугуна може да ви се струва малко капризна, но ако правилно поддържате съдовете си, те ще ви служат десетки години.

Действието за подготовката на чугунен тиган се състои в покриването му с тънък филм от масло, за предпочитане растително масло. Чугунените съдове за готвене ще ръждясват без такъв филм.

Подготовка на чугунен тиган за готвене

Подготовка на чугунен тиган

Ако чугуненият тиган е чисто нов, първо го измийте много добре с топла вода, веро и гъба. Изсушете го добре с чиста домакинска кърпа.

Покрийте тенджерата или тигана с тънък слой масло (ленено, ядково масло, в краен случай и олио). Може да използвате обикновена салфетка, с която равномерно разнесете мазнината по цялата площ на съда. Поставете го в гореща (предварително загрята до 150 градуса) фурна върху лист фолио (за да не изтече маслото). Загрейте съдовете за около 45 минути до 1 час. По този начин закалявате съда и си гарантирате незалепващо покритие. Оставяте да изстине на отворена врата на фурната.

Мазането с олио и изпичането на чугунения тиган трябва да се повтори още поне 2 пъти, преди да пристъпите към същинското готвене с чугунения съд. Добре е профилактично през няколко месеца, след като сте почистили чугунения тиган, да го мажете отново и да го изпичате на котлона или във фурната.

Преди готвене чугунените съдове трябва да се затоплят - не много, не до такова състояние, че да започне да изгаря храната при допир.

Готвене с чугунен тиган

Температурата на повърхността на съдовете може да се контролира чрез напръскване с вода - ако се появят мехурчета, тогава температурата е точно подходяща за готвене. Ако водата се изпари, тя е твърде висока.

Ако чугуните съдове са били оставени, без да се употребяват дълго време, за съжаление е твърде вероятно да започне да ръждясва. За да се отървете от ръждата на чугуна, можете да накиснете съда за известно време (около половин-един час са напълно достатъчни) в чист оцет. Той ще отнеме кислорода от ръждата и така лесно ще се отстрани. След като мине времето, го измийте старателно, подсушете и извършете отново процедурите с маслото и изпичането.

Правилното почистване и поддържане на чугунения тиган ви гарантира на практика, че той ще е вечен.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати