Учени: Растителният протеин удължава живота

източници на растителен протеин

Хапвайки тофу вместо яйца за закуска или боб вместо смляно говеждо месо в чилито, може да ви помогне да живеете по-дълго, твърди ново проучване.

Приемът на дневния ви протеин от растения вместо от животни намалява риска от ранна смърт, установяват изследователи. При 3% от хората, където дневния им енергиен прием идва от растителен протеин, вместо от животински, рискът от преждевременна смърт намалява с 10%, показват резултатите.

Резултатите са особено обнадеждаващи при хората, които избират растителен протеин вместо яйца (24% по-нисък риск при мъжете и 21% по-нисък риск при жените) или червено месо (13% по-нисък риск при мъжете, 15% при жените).

“Изключването на червеното месо от хранителния режим може да бъде полезно, но само ако приемате здравословен заместител”, обяснява водещият изследовател Джиаки Хуанг, постдокторант в Националния институт по рака в САЩ.

"Например, заместването на 3% от енергията, която получаваме от яйчен протеин или протеин от червено месо, с растителни протеини от пълнозърнести храни или зърнени култури, би довела до защитна асоциация на смъртността като цяло", обяснява Хуанг. „От друга страна, заместването на 3% от енергията, която получаваме от яйчен протеин или протеин от червено месо с други храни като подсладени захарни напитки, е по-вероятно да не доведе до намаляване на смъртността.“

За това проучване екипът на Хуанг анализира диетични данни от повече от 237 000 мъже и 179 000 жени, събрани между 1995 и 2011 г., като част от дългосрочно проучване за хранителните режими и здравето.

Протеините съставляват около 15% от ежедневния хранителен режим на хората, като 40% идват от растения и 60% от животни, установяват изследователите.

След 16 години съблюдаване се откроява модел, при който при определен прием на протеин от растения се наблюдава намаляване на риска от ранна смърт. Според резултатите, всяка размяна на животински протеин за растителен от 10 грама на всеки 1000 калории води до 12% по-нисък риск от ранна смърт при мъжете и 14% при жените.

Д-р Деметриус Албанес, старши изследовател в института за рак, споделя: „Нашите данни предоставят доказателства в подкрепа на благоприятната роля на хранителните режими на растителна основа що се отнася до превенция на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, както и данни за това как модификациите в избора на източници на протеини могат да повлияят на здравните резултати и дългия живот."

растителният протеин удължава живота

Има много причини, поради които изборът на растителен протеин пред животински протеин може да ви помогне да удължите живота си, настояват изследователите и експертите.

Месният протеин обикновено идва с по-високи нива на наситени мазнини, холестерол, натрий и други хранителни вещества, които не са много полезни за вашето здраве, твърди Кони Диекман, консултант по храните и храненето в Сейнт Луис и бивш президент на Академията по хранене и диететика.

„Например, тридесет грама червено месо, смесено с пълнозърнести макаронени изделия и зеленчуци, би осигурило много по-малко наситени мазнини от двеста и петдесет грама пържола“, продължава Диекман.

“От друга страна, растителните протеини идват с много фибри, антиоксиданти, витамини и минерали”, добавя Кайла Яекел, регистриран диетолог и мениджър в Здравната система за грижи за диабет “Маунт Синай” в Ню Йорк.

Изследователите също така добавят, че може да има нещо специфично в аминокиселините, образувани от разграждането на животинските протеини, което може да доведе до уголемяване на артериите или възпаление. Животинският протеин също може да повлияе на здравето на чревните бактерии при хората.

Една слабост на изследването е, че то разчита на спомените на хората, тъй като те трябва да си спомнят какво са яли докато попълват въпросника, казва Дикман.

"Това дава представа за приема по време на хранителния режим, но не показва модел, а моделите са от ключово значение, ” обяснява Дикман. „Комбинирането на яйце с кафяв ориз и зеленчуци осигурява много по-различен прием на хранителни вещества, отколкото яйца, бекон, хляб и сос.“

Тези заключения обаче противоречат на други скорошни проучвания, които твърдят, че яйцата са по-здравословни, отколкото хората са вярвали в продължение на десетилетия, казва Яекел. "Мисля, че яйцата могат да бъдат част от една здравословна и балансирана диета", добавя Якел.

Диекман казва: "Заключенията ми от проучването и това, което бих казал на клиентите, е, че доказателствата продължават да се трупат в полза на важността на консумацията на повече растителни храни и по-малко животински храни, като същевременно се увеличава приема на зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове. Можем да се наслаждаваме на любимата си храна, цяло яйце или месно ястие, но по-добре не всеки ден и за предпочитане в комбинация с много растителни храни."

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати