Правилно съхранение на дюли

Правилно съхранение на дюли

Основните причини за бързото гниене на дюлята могат да бъдат висока влажност и твърде топлата температура в помещението. При спазване на всички правила дюлите могат да се съхраняват месеци, без да нарушават нито вкуса, нито сочността.

Малко количество дюли може да се постави в хладилника. Ако имате много дюли, тогава ще трябва да се опитате да намерите най-подходящото място и да създадете специални условия за съхранение на плодовете.

Съхранение на дюли у дома

- ако имате много дюли, тогава е по-добре да се съхраняват в изба или мазе (за да се запази свежестта, тези плодове се нуждаят от хладни условия, трудно е да ги запазите в апартамент голям брой плодове);

- голямо количество дюли трябва да се съхраняват в кутии с прегради, така че плодовете да не се допират (можете да поръсите плодовете с пясък или да увиете всеки от тях с хартия);

- заровете дюлите в пясък, който може да бъде заменен с дървени стърготини или суха трева;

- дюлята може да се съхранява в близост до ябълки (но не едните върху другите плодове);

- крушите могат да ускорят процеса на узряване и гниене на дюлята, поради което не се препоръчва тези плодове да се държат наблизо в никакъв случай;

- по-добре е да запазите свежестта и сочността на дюлята, като използвате хартия или фолио (всеки плод се увива отделно);

- можете да съхранявате дюлята в полиетилен, но е по-добре да използвате пластмасова обвивка, а не найлонови торбички;

- можете да увеличите срока на годност на дюлята, ако закупите неузрели плодове предварително (но не можете да съхранявате такива плодове в хладилника, можете да ги поставите на студено само след като са напълно узрели);

- не трябва да се съхраняват твърде малки, повредени или очукани плодове (по-добре е да се приготвят на компот, конфитюр от дюли или бързо да се ядат под други форми);

- можете да замразите дюлята не само прясна, но и след топлинни обработки (например плодовете могат да бъдат първо сварени, след това нарязани с пасатор и замразени под формата на пюре);

- нарязаната дюля трябва да се съхранява само в хладилник (като ябълките), а можете да я увиете със стреч фолио);

Съхранение на дюли

- зрялата дюля се съхранява най-добре изключително на тъмно място;

- при стайна температура зрялата дюля трябва да се съхранява не повече от две седмици (не можете да поставяте плодове на слънце);

- сушенето се счита за допълнителен начин за съхранение на дюля (плодовете се сушат във фурната в продължение на няколко часа при температура около 50 градуса, плодовете предварително се нарязват на парчета и се отстраняват сърцевините);

- ако не е възможно да поставите дюлята в хладилник или изба, тогава в стайни условия плодовете трябва да се съхраняват на тъмни места, плодовете предварително се поставят в хартиени торби);

- можете да третирате дюлята с разтопен восък или да я разтриете с растително масло (тази техника ще помогне да се избегне изсъхването на корите на плодовете).

Къде и колко да се съхранява дюля

Хладилникът се счита за идеално място за съхранение на дюля у дома. В отделението за плодове температурният режим напълно отговаря на изискванията на тази категория плодове.

Оптималната температура за съхранение на дюлята се счита от 0 до +4 градуса. При такива условия плодът е в състояние да запази сочността си и да остане свеж в продължение на 2 месеца.

Ако използвате допълнителни средства, тогавасрокът на годност на дюлята в хладилника ще се увеличи до 4 месеца. В този случай ще трябва да спазвате всички правила точно с предписанията.

Съотношението на температурата и срока на годност на дюлята:

- от 0 до +1 градуса - 4 месеца;

- от 0 до +4 градуса - 2 месеца;

- от +4 до +8 градуса - 1 месец;

- над +8 градуса и при стайна температура - не повече от 1 месец (максимум 3 седмици).

Във фризера дюлята може да се съхранява повече от 7-9 месеца, а след излагане на ниски температури вкусовите ѝ свойства стават по-наситени. Преди поставяне във фризера плодовете трябва да бъдат нарязани, семената и кората трябва да бъдат отстранени, а пулпът трябва да бъде нарязан на малки парченца. Многократното замразяване на плодове трябва да бъде напълно изключено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати