gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафето сутрин нарушава метаболизма

Кафето сутрин нарушава метаболизма

Кафето сутрин нарушава метаболизма
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Почти всеки човек започва деня с чаша кафе. Това не е само сутрешен ритуал, а необходимост за бързо събуждане, за повишаване на тонуса и създаване на добро настроение за предстоящия ден.

Според учени от университета в Бат, Великобритания обаче кафето на събуждане е вредно за здравето, защото влияе негативно на метаболитните процеси.

За любителите на ароматната напитка това звучи направо еретично, но екипът от специалисти е предприел изследване на кръвта на 29 участници в експеримент, търсейки връзка между нивото на инсулин и пиенето на кафе сутрин. И резултатът показва недвусмислено, че всъщност така любимата задължителна сутрешна напитка - кафето, нарушава метаболизма.

Експериментът включвал кафе със захар след кратък сън. Калориите били предвидени да са като на една закуска. След това последвали няколко събуждания на участниците за изпиване на чаша черно кафе и някаква друга напитка със сладък вкус.

Изследванията при тези опити доказали, че нередовният сън и кафето са повлияли зле на кръвната захар. Нейното повишение е било значително, цели 50 процента.

Изводите, които са направени след експеримента, съдържат няколко пункта. Единият е, че човешкият организъм не може да усвоява глюкоза веднага след ставане от сън. Това означава, че началото на деня не би трябвало да започва с чаша кафе, а със закуска, за да си сведат до минимум рисковете за здравето.

Кафето сутрин нарушава метаболизма

Друг извод е, че кафето не се усвоява добре, ако се приема веднага след сън и всъщност то губи ободряващия си ефект, когато се приема неправилно.

Освен това чаша кафе на гладно действа разрушително на стомашната лигавица и може да предизвика различни по степен дразнения до неприятни хронични заболявания на храносмилателния тракт, каквито са гастритите.

Сутрешен алгоритъм за постигане на събуждащ ефект с кафето

Категоричният отговор гласи, че денят трябва да започне с пълноценна храна. А ободряващият ефект, който се търси с чашата кафе, може да бъде постигнат и ако то се пие по време на закуската или след нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати