Гуанчале - същност и кулинарни тънкости

Гуанчале - същност и кулинарни тънкости

Всяка кухня си има своите традиционни деликатеси, които се правят от различни части на прасето. Едно интересно като вкусови качества предизвикателство идва от Италия, по-точно от областите Умбрия и Лацио. Това е Гуанчале, деликатес, направен от свински бузи.

Как се прави Гуанчале?

В превод името на деликатеса Гуанчале означава възглавница. Това е преносен смисъл на думата буза, получен по асоциативен път. Месото е вкусно и ароматно, тъй като се суши с различни подправки в продължение на 3 седмици. Това позволява подправките да проникнат в текстурата на месото и да му придадат вкуса и аромата, познат при консумацията му.

Приготвянето на Гуанчале не е трудно. Трудното е да се намери подходящото помещение, което да бъде хладно и проветриво и там да се изсуши месото. При липса на такова помещение в дома изсушаването може да се направи и в хладилник.

Приготвянето на специалитета следва няколко стъпки. Избраното парче от свинската буза, около половин килограм, се залива със зелева чорба и вода в равно съотношение и се сварява за 1-2 часа.

В съд се счукват и смесват подправките - морската сол, черният пипер на зърна, бахарът, копърът на семена, чесън на прах, червеният пипер, лютият пипер и хвойната.

Гуанчале

Свареното парче месо се охлажда, натрива се със сухата смес и се увива в домакинско стреч фолио. Дългото преседяване в хладилника му гарантира жилавия и апетитен вкус. Особено приятен и мек е вкусът му след месец.

Месото може да се консумира като мезе към различни напитки, но кулинарите го включват и в множество рецепти. Най-известната от тях е в традиционното ястие спагети Карбонара.

Гуанчале се използва все по-често вместо по-традиционното Панчета, защото има много по-характерен вкус, който се съчетава много добре с другите съставки като пармезан, пекорино, зеленчуци, изтъквайки вкуса на всяка една съставка.

Гуанчале е с по-добър вкус, отколкото бекона, защото месото е от мускула в бузата на животното и това прави текстурата много по-месна. Този деликатес може да бъде и пържен като обикновения бекон.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати