Тайните на готвенето на вкусно пуешко

Тайните на готвенето на вкусно пуешко

Популярността на пуешкото месо набира все по-голяма скорост и това не е без основание - месото на тази птица може да се похвали с отличен вкус, освен това е много полезно, а пуйката се приготвя лесно и бързо.

И още нещо важно в момента - пуешкото е хипоалергенен диетичен продукт, който се счита за най-важния източник на пълноценен протеин от животински произход. Това месо не е в недостиг и е достъпено за всички!

Как правилно да сготвите пуешкото месо, така че то винаги да се окаже сочно, ароматно и вкусно?

Високото съдържание на протеини прави пуешкото изключително здравословен продукт, а хипоалергенната природа на това птиче месо я прави идеална за семейни ястия и детска храна (варена пуйка може да се дава на бебета на възраст от девет месеца). Пуешкото месо съдържа редица полезни витамини (В2, В6, В12, РР) и минерали (натрий, желязо, селен, калий, калций, фосфор и др.

Освен това съдържа аминокиселината триптофан, от която по-късно образува се хормонът на щастието серотонин. Освен това този ценен продукт практически не съдържа холестерол, но съдържа много незаменими мастни киселини. Идеален избор не само за любителите на вкусната храна, но и за привържениците на здравословния начин на живот!

Пуешко месо

Тайните на готвенето на вкусно пуешко

Пуйката се готви по най-различни начини - яхния, пържена, печена, варена или на пара. В същото време най-полезно е печено, варено или приготвено на пара месо. Задушената или пържена пуйка обаче също ще бъде отличен, вкусен и питателен вариант - най-важното е да не прекалявате с маслото.

За да сварите пуйка, ще отнеме от 1/2 час до 3 часа: пуешките гърди обикновено се варят в продължение на 30 до 40 минути, също така отнема не повече от 40 минути, за да се варят малки парчета месо или парчета пуешки бут; пуешките крила се варят около час, но за да се готви желирано месо, ще отнеме вече от 2 до 3 часа.

Задушаването на порционните филета, както и пърженето на филетата на бедрото отнемат средно до 40 минути (за не твърде големи парчета месо са достатъчни 10 до 20 минути), а на малки парченца филе от гърди са достатъчни, за да се изпържат по 2 до 3 минути от всяка страна.

Между другото, ако планирате птицата да бъде пържена или печена, тя трябва да бъде намазана с масло преди това - може да бъде обикновено масло или смес от масло с пикантни билки. За да направите месото още по-сочно, можете да направите малки разфасовки в него и да сложите масло в него или в случай на крила или бутчета, парчета масло могат да бъдат поставени директно под кожата.

Марината за пуешко

И разбира се, за да може печената пуйка винаги да се окаже особено нежна и вкусна, препоръчително е да я мариновате предварително. В този случай можете да използвате вода, шампанско, вино, както и коняк с мед, захар, чесън, лимон, билки и подправки като марината. Отлична марината за пуешко се получава и на основата на растително масло с подправки, чесън и мед. И още един много добър вариант за маринатата е соевият сос, който перфектно подчертава вкуса на месото.

Що се отнася до времето за печене, то обикновено се изчислява въз основа на 20 минути (при температура от 200 градуса) за всеки 1/2 килограм тегло на птицата. Още по-добре - печете месото чрез постепенно намаляване на температурата: първо, пуйката се пече в продължение на двадесет минути при температура от 250 градуса, след това температурата във фурната се понижава до 200 градуса и птицата се пече със скорост от 15 минути за всеки 1/2 килограм от теглото си и накрая температурата се понижава до 170 градуса и печете пълнената пуйка до пълната му готовност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати