Как да си направим спрей от чесън и за какво помага

Спрей от чесън
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.67 лв.
Виж ››

Не просто така чесънът се смята за едно от най-чудодейните природни лекарства, което помага да се справите с редица проблеми, като например косопада, настинките, повишава имунитета, но също така дори може да се използва и в градината срещу вредителите.

Още в миналото нашите предци са знаели за множеството ползи на чесъна, като например той дори е ефикасно средство при за укрепването на сърдечната система.

Как да си направим спрей от чесън?

Приложението на чесъна е много широко с профилактична цел, започвайки от кулинарията и стигайки до лечението на различните заболявания, както и при профилактиката им. Не просто така още от древността той се смятал за символ на дълголетието, тъй като е истинска здравословна бомба поради множеството си полезни вещества и микроелементи в състава.

Необходими съставки:

- 1 среден лимон;

- 4-5 скилидки чесън;

- 100 мл чиста вода.

Нарежете лимона заедно с кожата на много дребно, а след това добавете настърганите скилидки чесън към него във водата. Приберете го в студено и тъмно място за 24 часа, а след това можете да го използвате като средство за защита от настинките. Важно е обаче да го съхранявате в хладилника, а не на слънце например.

Спрей от чесън срещу вредителите в градината

Рецепта № 1

- 1 глава чесън;

- 4 чаши (800 милилитра) вода;

- 2 супени лъжици (30 ml) течен сапун.

Рецепта № 2

- 4 чаши (800 милилитра) вода;

- 1 глава обелен чесън;

- 1 малка глава обелен лук;

- 1 ч.л. (2 грама) чили на прах;

- 1 с.л.(15 ml) течен сапун за съдове.

И двата спрея са много ефективни при вредителите в градината, като можете смело да ги използвате, защото са не само икономични, но и напълно безвредни за вас.

Ползи на спрея от чесън

Как да си направим спрей от чесън и за какво помага
Снимка: HBILICE/ pixabay.com

Чесновият спрей е много полезен за организма ни, както той може да се прилага за:

1. Еднократно при посещаването на места, където може да има много болни от различни респираторни заболявания, като например лекарските кабинети, използвайки го като екстремно средство за защита;

2. Ежедневно в сезона на настинките и острите респираторни вирусни заболявания;

3. Срещу косопад, ако имате такъв проблем;

4. За повишаване на имунитета;

5. Можете да го използвате и за овкусяването на вашите ястия;

6. Срещу вредителите в градината ви, като чесновият спрей е най-ефективен при листни въшки, скакалци, някои видове гъсеници, мравките, гъбичните комари; молците, бялата муха, термитите и редица други насекоми.

Ако ще го използвате като имуностимулатор или предпазно средство в сезона на настинките, тогава е важно да нямате индивидуално непоносимост към чесъна, защото в този случай този ингредиент е забранен за вас. Също така е важно да нямате склонност към кървене от носа, защото в този случай отново не се препоръчва да използвате спрея.

Както и сами виждате, приложението на домашния спрей от чесън е доста широко, като така той помага при редица проблеми. Това не е никак странно, имайки предвид изключително богатия състав на чесъна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати