gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Чай от теменужка при простуда и грип

Чай от теменужка при простуда и грип

Чай от теменужка при простуда и грип

Дивите теменужки са познати на всички любители на природата като красиви и ароматни цветчета. Освен това някои видове дива теменуга се използват от стари времена като билки срещу много заболявания.

Основно в нашата народна медицина са признати лечебните свойства на Трицветната теменуга (Viola tricolor) и Миризливата горска теменуга (Viola odorata). Наред със всички ценни качества които те притежават за човешкото здраве, двата вида са широко използвани и оценени като лек при простудни и грипни състояния.

Ароматните горски теменужки се използват по-рядко поради малко по-високата си токсичност. От тях за билков чай се използват надземните части и корените.

От трицветните теменужки с лечебни цели се използва цялата надземна част – стъбла, листа цветове. Полезните свойства и на двата вида се дължат на съдържащите се в тях етерични масла, слузести вещества, минерали, витамин С, алкалоиди, сапонини, танини, рутин, както и салициловата киселина, природен аналог на синтетичния аспирин.

Растението е богато и на много други съставки, допълващи полезните му качества: кверцетин, кемпферол, изорамнетин, лутеолин, каротиноиди, смола, клей, захар и мн.др.

По отношение на простудите и вирусните инфекции, теменужките са полезни с тяхните потогонни, диуретични, отхрачващи, противовъзпалителни, дезинфекциращи, нервноуспокоителни и пречистващи свойства, дължащи се на активните им съставки.

В народната медицина са използвани както за леки неразположения при настинки и грип, така и при по-тежки състояния (бронхиална астма, трахеит, остър и хроничен бронхит), поради свойството им да усилват секрецията на бронхиалните жлези.

Сапонините в билката имат отхрачващо действие и облекчават кашлицата. Салициловата киселина подпомага нормализирането на телесната температура и действа като болкоуспокояващо средство, което улеснява борбата с общите симптоми и неразположения, свързани с настинката и грипа. Билката подпомага и изчистването на токсините от кръвоносните съдове и действа успокояващо, което също допринася за възстановяването на организма.

Как се използва чаят от теменужки за лечение на настинка и грип?

Чай от теменужни срещу грип
Снимка: Etienne GONTIER/pixabay.com

Теменужките могат да се използват самостоятелно или в билкови смеси в комбинация с други билки в изсушена форма. Чаят може да се използва като напитка за вътрешен прием или за гаргара и жабурене при възпаления не гърлото и устната кухина.

Чаят от теменужка може да се приготви като отвара или само като запарка. В зависимост от избрания начин, дозите за вътрешен прием ще са различни. При използване за гаргара и жабурене може да се приготви и по-концентрирана отвара или да се направи по-дълго запарване на чая.

Рецепти за чай с трицветни теменужки за настинка и грип

Отвара: 2 супени лъжици билка се слагат в 500 милилитра вряща вода и се варят 5 минути, прецеждат се. Приема се по 150 мл 4 пъти дневно преди хранене.

Запарка: 2 чаени лъжички билка се заливат с 300 мл вряла вода. Прецежда се след като се охлади, се приема по 1 супена лъжица три пъти на ден.

Рецепти с миризлива горска теменужка при настинка и грип

Запарка: 2 чаени лъжички теменуга се заливат с 300 мл вряла и се запарват около 1 час, след което се прецеждат. Приема се по 1 кафена чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Отвара от корени: 1 супена лъжица счукани корени се слага в 1 чаша студена вода. Кипва се в затворен емайлиран съдна слаб огън в продължение на 30 минути, филтрира се, изцежда се и се допълва обемът до първоначалния с преварена вода до оригинала. Приема се по 2-3 супени лъжици 3-4 пъти на ден след хранене. Използва се като отхрачващо средство при заболявания на горните дихателни пътища и за гаргара при болки в гърлото.

Противопоказания и странични ефекти

Прекомерен прием на чай от теменужки може да предизвика гадене, повръщане, диария, дразнене на стомашно-чревния тракт. Да не се употребява от хората, алергични към аспирин и при бременност, хепатит, жълтеница, гломерулонефрит!

Предупреждения

Ако закупите готов чай от билкова аптека или дрогерия, следвайте инструкциите за приготвяне и дозировката върху опаковката на продукта!

В България се срещат десетки видове диви теменужки. Ако решите сами да си събирате теменужки сред природата, проучете много добре как изглеждат лечебните и кои външни белези ги отличават от другите диви видове.

Миризливите горски теменужки са лесно разпознаваеми по силния си аромат, макар визуално да имат двойници. При трицветните, поради липса на характерния аромат, е малко по-лесно да ги объркате с някои двойници, като например Дакийската теменуга (Viola dacica) и Полската теменуга (Viola arvensis). Проучете също начините на събиране, сушене и съхранение, както сроковете на годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати