Римската лайка - всичките ѝ ползи и разлики с обикновената

Римската лайка - всичките ѝ ползи и разлики с обикновената
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.67 лв.
Виж ››

Името на римската лайка идва от гръцки - Chamaemelum nobile, и в превод означава "земна ябълка". Многогодишното растение принадлежи към семейство Сложноцветни. То е високо около 25 см, с бели големи цветчета, перести листа, космато стъбло и лек ябълков аромат.

За разлика от обикновената лайка, римската е по-предпочитана в страни като Англия, Белгия и Франция. Лайката, позната по нашите земи, няма никакви власинки и косъмчета като тези по римската. Тя има лек жълтеникав оттенък. И двете имат приложение, като от векове народната медицина с лайка е използвана от много хора.

Маслото от римска лайка е с безкрайни приложения, подходящо за всяка възраст и за всякакви симптоми. То има високо естерно съдържание и това го прави нежно и щадящо кожата. Изключително подходящо е за бебета - при никнене за зъбки, колики и болки в ушите. Препоръчва се и за малки деца, които страдат от безсъние, главоболие, напрежение, като намалява раздразнителността и хиперактивността.

Римската лайка може да се използва за изчистване на съзнанието от тревожност и нервност, създавайки атмосфера на спокойствие и мир. Успокояващите ѝ свойства действат добре при стрес, депресии и безпокойство.

В миналото египтяните са използвали тази билка за лечение на треска. Тя е мощно противовъзпалително средство що се отнася до различни възпалителни процеси на тялото в стомашно-чревния тракт - гастрити, язви, подуване, спазми, кожни инфекции, възпалителни процеси по лигавицата, гинекологични и бъбречни патологии като цистити, менструални болки, неразположения през менопаузата, възпаления на дихателната, нервната, опорно-двигателната и други системи.

Римската лайка
Снимка: Bru-nO/ pixabay.com

Маслото от римска лайка се използва в направата на козметика и парфюми, тъй като има благоприятен ефект върху чувствителната кожа. Действа добре при акне, обриви, изгаряния, алергични състояния. Високите нива на а-бизабилол помагат възстановяването на кожата.

Заради противоалергичните си свойства може да се прилага при астма, сенна хрема и алергии от различен произход.

Римската лайка е подходяща още при ухапвания от пчели, мускулни болки, невралгии и висока температура.

А за да сме ви докрай полезни, вижте ползите на чай от лайка при простуда и на чай от лайка за лечение на инфекции или вижте ползите на чая от лайка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати