Амла - най-добрият източник на витамин С сред растенията

Амла - най-добрият източник на витамин С сред растенията
Снимка: StyleCraze.com

С ботаническото име филантус ембрика се указва растението, което разговорно наричат амла и смятат за свещено дърво в Индия. Думата амлаки на санскрит означава благоденствие и това е точно определение на здравословните ползи от амлата, от която се използват всички части - от кора до плод.

Дървото, високо 18 метра, с ароматни листа, ухаещи на лимон, ражда малки, кръгли плодчета, кисело-горчиви на вкус. Не само плодът, който се маринова с куркума и сол за подобряване на вкусовите качества, представлява ценност, а всички части на дървото. Това го прави ценен природен дар заради огромното количество хранителни вещества.

Основната полза от амлата за здравето идва от високото съдържание на витамин С. Тези ценни за имунитета витамини, както и протеините в амлата са в 3 пъти по-големи количества, отколкото в ябълката. Ценният витамин съвсем не е единствен компонент в състава, който прави растението толкова търсено.

Съставът на плода на амлата е наистина впечатляващ:

- Вода - до 82%;

- Белтъчини - до 5%;

- Влакнини - до 3-4%;

- Минерални соли на калция, желязото, фосфора, калия, магнецзия и други елементи;

- Витамини - рибофлавин, ниацин, тиамин, витамин Е;

- Каротиноиди ;

- Фитостероли;

- Антиоксиданти;

- Етерични масла;

- Фосфати.

Ползи от амлата

Кората и листата са богати на теанини. Целият букет от полезни съставки има своето благотворно въздействие върху здравето. Употребата на амла работи в много посоки по отношение на поддържането на здравето.

- Понижава холестерола и с това подобрява работата на сърцето. Наличието на хром в амлата предотвратява образуването на холестеролни плаки и пази сърцето;

- Поддържа състоянието на кръвоносните съдове и преноса на кислород към всички органи и клетки в тялото. Желязото подобрява кръвотворните функции на организма. Различните съставки поддържат артериалното налягане на оптимално ниво;

- Различните влакнини поддържат доброто здраве на храносмилателния тракт и пречистват тялото от токсини. Пазят от запек и разстройства на работата на храносмилателната система.

Амлата неслучайно е много използвана от Аюрведа. В сушено или свежо състояние плодът дава много ползи. Свойствата му, дължащи се на високите дози на витамин С са главно имуномодулиращи и имуноподдържащи. Освен това той има антигликемично, противодиабетно, антиоксидантно, температуропонижаващо, успокояващо, антимикробно, противовъзпалително и спазмолитично действие.

Употребява се като свеж плод, на сок, на прах, под формата на етерично масло. Употребява се както вътрешно, така и външно за поддържане на кожата, косата и за подмладяването им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати