Ползи от витамин D

Ползи от витамин D
Снимка: 1

Едва ли когато през 1922 година са изолирали калциферола като отделно съединение, учените са си давали сметка колко важно откритие ще се окаже това.

Става въпрос за витамин D, който днес всички наричаме слънчев витамин. Това е защото слънчевата светлина зарежда тялото с витамин D и този факт е открит само 2 години след изолирането на самия витамин.

Другото име на витамин D е витамин на растежа и това название само по себе си доказва каква безценна роля има съединението за човешкото тяло.

Днес се прилага при лечение на хипопаратиреоидизма, псориазис и рахит. Той спира образуването на кариеси и забавя развитието на остеопорозата след 50-годишна възраст. Според най-новите изследвания витамин D е много ефективен като превантивно средство срещу някои видове рак, диабет от двата типа, автоимунни и сърдечни заболявания, слаб имунитет.

Мястото на витамин D сред хранителните и лечебните добавки е специално. Тялото ни е в състояние да го синтезира директно. При въздействието на слънчевите лъчи тялото произвежда витамин D3, който след като премине през черния дроб и бъбреците, достига активната си форма - витамин D. Той е мастноразтворим витамин и поради това може да се натрупва като резерв. Тялото го складира в черния дроб и мазнините.

Редовното въздействие на слънчевите лъчи може да осигури на тялото 80-90 процента от нужния витамин D. Времетраенето на излагане на слънце за събиране на витамин D зависи от географската ширина, пигмента на кожата и възрастта.

Витамин D
Снимка: 1

Витамин D в двете си познати форми и от съществено значение за здравината на костите, зъбите и в метаболизма на калция в тялото. Той регулира нивото на калций в кръвта и минимизира отделянето му чрез урината. Участва и в процеса на отлагане на калций в костната система.

Много разстройства в растежа се дължат на липсата или дефицита на калций в тялото. Затова всяка съвременна диета налага добавянето на витамин D в храненето на децата, за да се неутрализира опасността от рахит.

Източник на витамин D е храната чрез някои свои продукти - мазни риби, краве мляко, яйца. Вегетарианското и веган хранене крият опасност от недостиг на витамина, затова се препоръчва допълнителното му набавяне.

С цел терапия витамин D се препоръчва при псориазис, остеопороза и други заболявания, като ежедневният прием от 1.2 милиграма може да забави прогресията на болестите. Като добавка се препоръчва и при жени над 50 години с цел повишаване на костната плътност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати