gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как варената царевица на плажа може да е опасна

Как варената царевица на плажа може да е опасна

Как варената царевица на плажа може да е опасна
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Всички свързваме лятото с почивката на море и релаксиращите безгрижни дни на плажа. Но какво е плаж без плажните търговци на сладолед, диня, праскови, варена царевица...

Варената царевица е класика и едва ли има някой, който да не е опитвал кочан вкусна млечна царевица със сол, докато е бил на плаж. Особено пък, ако наоколо повечето хора си хапват и е трудно да устоиш на изкушението. Лека и засищаща, често тя определено помага да си върнем силите, които жегата и плуването в солената вода са „изпили”.

Тук обаче възниква въпросът: Спазени ли са всички хигиенни изисквания и не крие ли този тип търговия с храни на плажа опасности за здравето?

Както знаем, в горещите дни срокът на годност на всяка храна е значително по-кратък. Според специалистите, подобно на много други храни, през горещите летни дни варената царевица също може да предизвика натравяне.

Особено опасно е неправилното съхранение на царевицата. Която и да е сготвена храна, оставена за няколко часа на температура над 30°C става потенциално опасна за здравето поради бързия растеж на бактерии като Ешерихия коли (Escherichia coli).

Това може да доведе до сериозен стомашен дискомфорт и отравяне. Симптомите са а болки в корема, диария, повръщане, спазми, треска.

За никого не е тайна, че плажните търговци не спазват особено хигиената и често нарушават условията за съхранение на храните, които предлагат. По плажа варената царевица обикновено се разнася в кофи, найлонови пликове, различни чанти. Понякога предлагат и царевица, останала от предишния ден, и това трудно може да се разбере от външния и вид, тъй като солта и топлината я правят да изглежда свежа.

Другият проблем е, че няма никаква гаранция за произхода на самата царевица – как е отглеждана, с какви химически препарати е третирана и т.н. Плажен търговец едва ли ще ви предостави документи за произход на стоката си.

Освен това няма гаранция, че царевицата е отгледана при правилните условия, дали не е пренапръскана с пестициди и др. подобни.

Как да познаем прясната царевица?

Варена царевица

Трябва много да внимавате както за хигиената на търговеца и начина на съхранение на стоката му, така и за вида на самата царевица. Какви са външните белези на прясната варена царевица:

- Приятна миризма. Ако миризмата не ви допада дори малко, не купувайте;

- Водата в съда за съхранение трябва да бъде прозрачна и гореща, което показва че царевицата е сварена скоро. Ако водата е мътна и студена – не купувайте;

- Ако цвета на самия кочан сивее, също не е добре да консумирате тази царевица, тя вероятно е „вчерашна”.

И така, не е нужно да се лишавате от малките плажни удоволствия. Просто бъдете разумни и преценявайте добре риска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати