gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Прочистване със селъри

Прочистване със селъри

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1033021k
Прочистване със селъри
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Селърито не е много познат зеленчук в България, но за сметка на това е много полезно. На вкус е хрупкаво, жилесто, воднисто, но пък вкусно. Селърито е вид целина - с изразени дебели стебла.

Въпреки полезните си качества селърито си остава непознат и според някои хора дори нездравословен зеленчук. Селърито е от семейството на Сенникоцветните. Навсякъде по света се отглежда и влиза в рецептите на много световни кухни. По произход се води от Северна Африка и Средиземноморието. В малки количества, този зеленчук се хапва в много държави като Индия, Австралия и Япония.

Това е зеленчук, който може да се яде и суров - като детокс смути със селъри, защото когато е сготвен, губи голяма част от вкуса си. Вероятно сте чували израза, че ако ядете селъри, изразходвате повече калории, отколкото самият зеленчук съдържа в себе си.

Селърито има свойството да намалява значително болките, предизвикани от артрита. Този зеленчук също така намалява нивата на лошия холестерол в тялото, понижава кръвното налягане и помага в борбата с килограмите.

Селърито е изключително полезно за нашето тяло, защото съдържа в себе си всички необходими витамини и минерали, а именно витамин К, витамин А, калций, витамин В, магнезий и витамин С. Най-важни и ценни в него обаче са фитонутриентите. Те представляват вид растителни химикали, които помагат за предпазване от слънчевите лъчи и насекоми.

Може да ви се стори трудно да свикнете да ядете този зеленчук заради консистенцията му, но бързо ще свикнете, като ви кажем, че селърито подпомага комуникативността между клетките и подсилва имунитета ни. Фитонутриентите, съдържащи се в него, подпомагат възстановяването на нашето ДНК, след токсично увреждане и помагат в борбата с атеросклерозата и раковите заболявания.

Селъри

А ето и какво ще стане с вашето тяло, ако ядете селъри в продължение на седмица:

- Хидратация - В селърито се съдържат 59% вода, а това значи, че ако се консумира редовно, той предпазва тялото от обезводняване;

- Понижава възпаленията - Ако при вас съществува риск от някакво хронично възпаление, сърдечно-съдово заболяване или пък рак, то е задължително да хапвате този зеленчук, защото той свежда до минимум риска да се разболеете от която и да от споменатите болести;

- Отслабване - В селърито се съдържа голямо количество фибри и много малко количество калории, което го прави идеален за диети за отслабване. Освен това потиска апетита, като не се налага да ядете много от него;

- Понижава кръвното налягане - Съществуват изследвания, според които този вид целина намалява кръвното налягане с 18%;

– Предпазва от или спира киселинния рефлукс и киселините - този зеленчук е с много ниска киселинност. Затова се препоръчва за консумация при такива проблеми;

- Поддържа и подпомага здравето на нашите очи - В селърито, както казахме, се съдържа голямо количество витамин А, което помага при сухота в очите и предпазва роговицата;

- Подобрява храносмилането - Както казахме, в селърито се съдържат много фибри, които помагат за прочистване на червата;

- Намалява холестерола - Този вид целина понижава холестерола със 7%.

Детокс със селъри

Екстрактът от този вид целина първоначално се е използвал най-вече с медицински цели в Китай, Индия, Египет и Рим, като с него се е лекувало подагра, артрит, както и за намаляване силата на някои видове болки.

Селърито помага за това сърцето ни да бъде по-здраво. То предотвратява хипертонията, като увеличава мастните молекули в кръвта.

Целината съдържа в себе си флаваноиди / апигени, лутеолин и феноли/, които защитават срещу окислителното увреждане на бета клетките на панкреаса. Тези клетки са отговорни за производството на инсулин и регулацията на нивата на глюкозата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати