gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С кои естествени подсладители можем да заменим захарта?

С кои естествени подсладители можем да заменим захарта?

С кои естествени подсладители можем да заменим захарта?
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

В наши дни захарта е навсякъде около нас – в напитките, бързото хранене, пакетирани и консервирани храни. Всички те съдържат прекалено голямо количество захар, което надвишава препоръчителния ни дневен прием (24 г за жени и 36 г за мъже) и вреди на нашия организъм.

Как ни влияе захарта?

Когато ядем рафинираната захар, се покачва рязко нивото на кръвна захар, а това води след себе си умора и раздразнение. Нашият апетит се повишава, защото тялото изпитва нужда от нова порция енергия, а това води до пристрастяване.

Захарта покрива зъбите с лепкав слой, който е неблагоприятен за емайла и венците.

Захарта се складира като енергия, а останалите захари се превръщат в мастни киселини. Те се натрупват като мазнини в тялото, а по този начин водят до затлъстяване и заболявания.

Как да избегнем негативните последици от прекомерното количество захар?

Съществуват различни видове естествени подсладители, които са нискокалорични, безвредни и много сладки.

Стевия

Напитка със подсладителят стевия

Растението Stevia Rebaudiana е използвано от векове в Южна Америка и е отглеждано заради сладостта на листата му. Екстрактът е до 300 пъти по-сладък от захарта, не вреди на зъбите, има незначителен ефект върху кръвната захар и няма калории. Той би могъл да помогне при хипертония, като понижи високото кръвно налягане, и при диабет. Допустимата дневна доза е 4 мг/кг телесно тегло.

Еритритол

Еритритолът е друг подсладител, който почти няма калории, не причинява кариеси и не влияе върху нивата на кръвна захар. Той е захарен алкохол, до 70% по-сладък от захарта, и се намира в някои плодове като грозде, круши и диня. Произвежда се чрез ферментация от глюкоза. Препоръчителната дневна доза е 0.6 г/кг телесно тегло. При надвишаване на дозата е възможно да се наблюдава леко стомашно-чревно разстройство, добре е да се консумира в умерени количества.

Ксилитол

Естествен подсладител

Ксилитолът също е захарен алкохол, със сладост, близка до захарта. Съдържа 40% по-малко калории от обикновената захар (2.4 кал/г), има незначителен ефект върху кръвната захар и не вреди на зъбите. Възможно е да предпазва от кариеси, затова се използва в продукти за устна хигиена. Екстрактът се произвежда чрез ферментация от царевица или от твърда дървесина (наричан е също Брезова захар). Препоръчителната дневна доза варира от 10 до 30 грама, при надвишаване може да предизвика слабителен ефект.

Сироп от Якон

Сиропът от Якон е извлечен от сладките грудкови корени на растението Якон (Перуанска земна ябълка), което се среща в Андите, Южна Америка. Сиропът има само 1.33 кал/г, не повишава нивото на кръвна захар и е полезен за червата. Препоръчителната дневна доза е до 20 г, при по-голямо количество са възможни храносмилателни проблеми.

Екстракт от монашески плод

Алтернатива на захарта?

Монашеският плод (Луохан Гуо) се среща в югоизточна Азия. Извлеченият екстракт няма калории и е до 250 пъти по-сладък от захарта. Той не вдига нивото на кръвна захар и е подходящ за диабетици, но в някои продукти на пазара, в които е използван, може да има добавена захар. Има противовъзпалителен ефект и е полезен при болки в гърлото. Нужни са повече изследвания на монашеския плод, но не са познати странични ефекти. Все още не се внася в Европа.

Други естествени заместители на захарта

Другите заместители на рафинираната захар като мед, сироп от агаве, кленов сироп и т.н. не се различават от захарта, защото афектират черния дроб по същия начин, но няма нищо лошо да се използват вместо нея. Най-диетична алтернатива биха били натуралните подсладители Стевия, Еритритол, Ксилитол, Сироп от Якон и Екстракт от монашески плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати