Млякото убива дъха на чесъна

Мляко

Млякото е в състояние да намали или да премахне напълно миризмата на чесън след консумацията му или след приемане на храна, която съдържа ароматния лютив продукт.

Това твърдят учени от Америка. При тестове със сурови и топлинно обработени скилидки чесън те установили, че млякото показва значителен успех в намаляването на концентрацията на химикалите, които се съдържат в подправката и предизвикват неприятната и дълготрайна миризма.

При храносмилането веществото алил метил сулфид (АМС) не се разгражда, а се освобождава чрез дъха и потта. Много често дори измиването на зъбите не унищожава чесновия дъх.

Чесън

Янките са категорични, че неприятната миризма вече няма да ни преследва, стига да имаме в хладилника си или под ръка чаша мляко.

200 милилитра мляко могат да намалят концентрацията на АМС наполовина. Пълномаслените продукти дават по-добри резултати от нискокалоричните, показват изследванията.

Според учените мазнините, които се съдържат в млякото, потискат лошия аромат на чесъна. Специалистите препоръчват млякото да се консумира по време на хранене, за да има по-голям ефект, пише "Journal of Food Science".

Подправката е призната по цял свят със своите полезни свойства за човешкото здраве. Но много хора предпочитат да я игнорират от менюто си заради миризмата.

Чесънът е богат източник на магнезий, витамин В6 и С, селен. Намалява кръвното налягане и холестерола, понижава риска от рак.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати