Не прекалявайте със слънчогледовото олио

Не прекалявайте със слънчогледовото олио
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Слънчо-глед. Нали се сещате откъде идва името на ярко-жълтото растение? Прилича на слънце и от ранни зори до мрак е вперило поглед в него.

Слънчогледът е дошъл по нашите георграфски ширини от Америка. Именно заради вечния взор в небето, индианците го свързват с култа към слънцето.

Конкистадорите го донесли в Испания пред ХVІ век. Два века по-късно руснаците открили полезните му качества. В България култивирането на слънчогледа започва в началото на ХХ век и бързо се превръща в най-отглежданата маслодайна култура.

Слънчогледът съдържа ценни и лесноусвоими белтъчини и мазнини, макроелементи, както и витамините А, Е, В и D. Те изглаждат кожата, помагат на зрението, заздравяват костите. Магнезият пък успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове, а цинкът заздравява косата и ноктите.

Слънчогледовите семки помагат и на храносмилането, тъй като съдържат целулоза. Те укрепват сърцето, кожата и костите, но при термична обработка губят много от полезните си хранителни вещества. Затова е по-добре да се изсушават само, а не да се пекат.

Не прекалявайте със слънчогледовото олио

Слънчогледовото олио е навсякъде в ежедневието ни. То е конкурент на маслото като най-консумираният източник на мазнини у нас.

Преобладават ненаситените мастни киселини, богати на Омега 6 и Омега 9 мастни киселини. Процентът им обаче варир драстично заради различните сортове на растението, почви и климат. Затова е важно да четем етикетите на бутилките. Добре е да избираме студено пресовано с етикет, който показва произхода и състава на Омега 3 и Омега 6 за 100 милилитра.

Ако готвите само със слънчогледово олио, може да си навредите на имунната система. Особено ако използвате топлинно обработени рафинирани масла.

Използвайте слънчогледово олио преди всичко за допълване на вкуса и състава на ястия от студената кухня и салати. Можете да го добавяте към топлинно обработени блюда, но след като изстине.

Слънчогледовите семки стават не само за люпене. Можете да ги сложите и в салатата или омлета. От слънчоглед дори се прави мед.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати