Кулинарни тънкости при готвенето на ориз
Kulinarski trikovi pri kuvanju pirinčaКулинарые секреты приготовления риса
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Мусака с Ориз
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра, с която биха могли да се справят дори и онези от нас, които не са факири в кухнята.

Ориз винаги може да приготвите, но не винаги вкусът на конкретното ястие в изненадва и очарова. Това се дължи главно на някои грешки, които се допускат при кулинарната обработка на тази зърнеста храна.

За да запазите енергийната стойност, полезните вещества, витамини и минерали, добрия вкус на ориза, при готвене трябва да спазвате следните правила:

- Ако не накисвате предварително ориза, задължително го мийте, докато престане да пуска “млечна” вода.

- Най-добре е да накиснете ориза предварително във вода за около 30-60 минути в зависимост от годишния сезон. За час продуктът се оставя във вода само през зимата. По този начин оризът се размеква, в следствие на което по-бързо достига кулинарна готовност и се запазват много повече ценните му вещества.

Ориз

- За да е пухкав и без излишна течност, което често се получава, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Според някои други препоръки най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3.

- Докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов, не бива да махате капака на тенджерата. Ако се отвори и парата от ястието излезе, варенето минава на съвсем друг режим.

- След като заври задължително котлонът се намаля и оризът ври “тихо”. Към края на готвенето, варенето трябва да е съвсем слабо.

- Не прибавяйте сол, докато варите ориза.

- За десерти са най-подходящи кръглозърнестите сортове ориз. Италианският ориз арборио е идеален за приготвяне на ризото, а дългозърнестият испански ориз е подходящ за готвенето на паеля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
47
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
pv
pv
03.04.2015 20:07
Леле...и ние във Варна използваме този така сложен термин..:D Комплексарите на тема:''Аз съм от голямото село''...нямат място тук!
Ориза има много тънкости,но статията е добра.
2
4
Петранка Иванова
Петранка Иванова
22.03.2014 11:56
Силве, на 68 години съм,родена съм и живея в София и използвам думата "намаля". Може би не съм пълноценна личност или пък съм от по–низша класа?.....
9
6
Ева Димитрова
Ева Димитрова
24.09.2013 20:29
Силвия, всички ли трябва да са родени в София?
13
0
Ава
Ава
06.06.2013 19:20
Силве, с извинение че го казвам по този начин, ама много си проста. Един възпитан, интелигентен човек не би направил подобен коментар.
10
2
Ружа
Ружа
29.05.2013 18:38
Готвя ориза без капак ,но когато започнат да се виждат дупчици в ориза,т.е. нивото на водата е намаляло до нивото на ориза,похлупвам първо с кърпа и след това капак .Така оставям на изключен котлон 10-ина минути.Чела съм в рецепта от книга за турска кухня и наистина става добре.
1
0
Miteva
Miteva
29.05.2013 16:56
Не е много точна статията ...за ризото оризът не се мие, защото нишестето му пада и не става истинско т.е оригинално ит.ризото
3
0
лупи
лупи
24.05.2013 21:31
Силвия Василева един ориз не може да сготви, тръгнала да обяснява кое как се пише и видиш ли как само в София говорят книжовен български език. Което е тооолкова далече от истината. Относно статията искам да кажа следното: Има хиляди вида ориз,така че има и хиляди начини на приготвяне. Но приемам,че този начин е най-разпространен в България.
0
4
ves_italia
ves_italia
23.05.2013 22:05
ок. но в чужбина ориза обикновено е ПРОПАРЕН ... ( подготвен ).. а рецептата за съотношението ВОДА - ОРИЗ никога не е точна ... за пропарения са необходими 10 / 15 мин. в зависимост от типа ... и водата да е 1:3 ...
статияата ми изглежда като : " КРАЯАТ ОСТАВА ЗА ВАС "
0
1
ина станкова
ина станкова
23.05.2013 21:43
ниКВО значение няма как е изписано. факт е, че ориза не се приготвя на свален капак и трябва да си накисва предварително. прекрасен вкус има ако се добави джоджен, зная го от баба ми и наистина става чудесен. приятности!
3
3
Една
Една
29.03.2016 19:44
Е, Ина, вие ме разбихте с правописа си!Не съм съгласна за джоджена с ориз, но страхотно върви на агнешко :)
2
2
Петър
Петър
19.05.2013 00:05
Силвия Василева, това е кулинарен сайт. Дават се добри идеи за готвенето, рецепти за най-различни ястия. На едни ще им допаднат на други не. Защо трябва да търсите грешки в другите и най-вече да ги изказвате гласно с груби и провокативни думи. Влезе в литературен клуб и правете забележки там, а тук споделяйте мнения относно ястията. Това, че живеете в столицата не ви прави по-умна и привилегирована. Поздрави!
14
4