Най-скъпото кафе в света е от животински изпражнения

Най-скъпото кафе в света е от животински изпражнения

Най-скъпото кафе в света е от животински изпражнения

Напитка номер 1 в света – кафето, е първото нещо, което милиони хора в света виждат сутрин. Приготвянето на сутрешната доза кофеин е ритуал, който много от нас продължават да изпълняват почти през целия ден. Действащо като допинг, кафето е важна част от ежедневието ни и затова е добре винаги да знаем новостите около него. А последната новина, определено ще ви заинтригува.

И докато за най-добро кафе в света беше обявено произвежданото в Перу Tunki Coffee, то най-скъпото кафе идва от Индонезия. То носи името „Kopi Luwak”. Името му идва от местната дума за кафе „Kopi” и името на животното „Luwak”.

Зърната на този сорт се отличават с начина си на обработка, както и с вкуса, аромата и качеството на кофеиновата течност, която се получава от тях.

„Kopi Luwak” се внася единствено в Съединените щати и Япония, като производството му е ограничено. Особено интригуващ е начинът на обработка на този вид кафе. Зърната-плодове на кафееното дърво, са любима храна на животното цибет. То обитава териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове.

Цибет обича да си похапва и кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги зърната не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното.

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават.

Най-скъпото кафе в света е от животински изпражнения

Последният етап е да се изпекат и цикълът за получаване на най-скъпото кафе в света е затворен.

Освен леко притеснителният начин на добиване, „Kopi Luwak” се характеризира и с уникалния си цвят. Препоръчително е то да се сервира в бяла порцеланова чаша, за да се забележи различния му спрямо другите марки кафета цвят.

Идващото от животински изпражнения кафе е учудващо сладко и не се нуждае от допълнително подправяне със захар. То не горчи, има изключително приятен аромат и киселинността му е нулева.

Последната характеристика е голямо предимство за хората, които имат чувствителен стомах, което го прави още по предпочитано.

И макар „Kopi Luwak” да се добива и приготвя по изключително опростен и лесен начин, това кафе се търгува на пазара с най-високата възможна цена.

То се предлага вече и в България, като чаша от униката струва 70 лв. В Париж, Лондон и Москва индонезийската напитка е с доста по-висока стойност - по 100 евро на чашка. „Kopi Luwak”се предлага единствено пакетирано, като всеки отделен плик е придружен с ръчен сертификат.

Рейтинг

5 7
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Юрий Ценков
Юрий Ценков
02.04.2018 16:59
Днес пихме в Бали по една чаша от него - във фермата струваше 50 000 индонезииски рупии! Найстина е много интересен вкус и трябва да се опита!
0
0
marcheva14
marcheva14
08.09.2016 11:24
Да, кафето наистина е много хубаво, предлага се и тук и наистина струва 70 лв чашката. В сладкарницата на х-л "Радисън".
Това кафе минава през много строга и сериозна обработка в съответните фабрики за кафе и по нищо не можеш да разбереш, че е от маймуните Цибетки.
5
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.09.2016 11:07
Направо ми се отпи кафе, с повечето продукти е така, по-добре да не знаем как се правят.Така преди година се погнусих от лютеницата като видях клип, на който потен, мазен и гнусен човек беше скочил в казана с голи крака и тъпчеше суровините.
1
1
Албена Асенова
Чувала съм за това кафе.Големи изгъзици,само фекалии не бяхме яли.И пари да ми дават не бих и помирисала такова нещо.
2
1
Кестен
Кестен
26.08.2014 14:39
Кафето наистина е много хубаво,има приятен аромат,пие се ,за предпочитане, без захар и сметана.Ако незнаеш произхода му,би го определил като висок сорт ароматно кафе!Пожелавам на всеки да го опита поне веднъж!
2
1
Лилия Костова
Лилия Костова
17.04.2014 21:13
И един милион да струва пак не бих си взела самата мисъл , че е от животински изпражнения ме накара да се отравят
2
1
АЛИ
АЛИ
22.10.2011 15:07
Сигурно е хубаво, но не за всеки.
0
2
ai6e xadjieva
ai6e xadjieva
22.03.2011 19:39
Обичам много кафето, но не мога да си го позволя толкова скъпи кафета. Пия си с удоволствие дневната доза.
1
0