Как да разпознаем качествения мед?

Мед

Ако посред зима някой търговец иска да ви продаде течен мед с гаранцията, че той е истински – не му вярвайте. Изключение могат да правят само медът от елда и акация, които не се кристализират.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това задължително се кристализира. Разбира се захаросаният мед не е по-лош от течния, а е и гаранция за качествен и истински продукт.

Още повече, е че той винаги може да се разтопи на водна баня. Основно правило е температурата на водата да не превишава 40 градуса, за да не се убият полезните вещества.

Когато купувате мед задължително гледайте той да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата.

Ако се стича твърде бързо, това означава, че съдържа твърде много примеси, влага и има шанс не след дълго да се вкисне, макар че истинският мед по принцип няма срок на годност.

Натуралният мед се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини. Елдовият мед е добър при анемия. Пчелният продукт от липа е верен помощник при настинка и грип.

Качествен Мед

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните органи, а млечката - на дихателната система. Медът от дяволска уста успокоява. Употребата на само една лъжичка от него може да подобри драстично съня. Медът се счита за алергенен продукт, но елексирът от бяла акация причинява най-рядко алергии.

Ако медът, който сте купили има привкус на горена захар, това значи, че не само е лишен от полезните си свойства, но е и вреден за здравето. Под въздействието на високите температури в него се образуват канцерогенни вещества.

Лесна проверка на качествата на истинския мед може да се направи с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени – навярно в него е добавена креда.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ДЕСИ
ДЕСИ
20.09.2011 11:49
Здравейте, преди около 3-4 месеца купих 10 буркана мед уж от производител, 2-3 дни след закупуването му се захароса и сега е твърд, казаха ми че меда е от житницата и бил акациев, но тук прочетох, че акациевият мед не се захаросва. Цветът му е жълтениково-бял и при гълтане на гърлото пари, все едно пиеш концентрирана захар с вода, нищо не разбирам дали е истински ?
2
0
вк
вк
15.08.2011 06:17
То че е дошло времето да не се вярва никому е ясно, ама че течният мед не е добър, и това не е вярно. Но сме любители медари, така да се каже и вадим меда по-рано. От липса на време да спазваме дните, пък и сега се учим. И медът е течен, защото не е доузрял, т.е. не се е изветрил достатъно, и пчелите не са имали време да затворят килийките. Но медът е превъзходен, макар и по - течен. Ние не ги храним с мед, запазваме и за тях храна, така че и те ни носят превъзходното ухание на природата. А мошеници си има, затова хората трябва да напуснат големите градове и да се върнат към природата!
1
0