Натуралният пчелен мед е незаменима храна за хората от най-дълбока древност. Той има неограничена трайност, просто не се разваля, но има склонността с времето да се захаросва. Особено лесно се захаросва истинският натурален мед, в който няма добавена глюкоза и други подобрители.
Въпреки че кристализацията на меда е естествен процес, хората предпочитат медът да бъде в течно състояние, за да се консумира по-лесно и приятно.
Лесно може да се справите със захаросания мед в домашни условия. Той може да бъде върнат обратно до течно състояние с помощта на микровълновата фурна или водна баня.
Разтопяването на захаросан мед в микровълновата фурна може би е бързо и удобно, но не се препоръчва, защото се смята, че полезните му свойства се унищожават от високата температура.
Най-правилно е захаросаният мед да се разтопява на водна баня. Бурканът с мед се слага в съд с вода,така че водата са стига до гърлото на буркана. От своя страна този съд се слага в друг, на дъното на който е сложена скара. Температурата на водата трябва да се повишава постепенно и да не надвишава 60 градуса.
Коментари