Куркумата лекува и разкрасява

Куркумата лекува и разкрасява

Куркума

Подправките не само придават на ястията специфичен вкус и аромат, но имат и много лечебни свойства. Изсушеният корен на куркумата се използва за приготвяне на вкусни и пикантни специалитети.

Тя расте свободно в Индия, а я отглеждат в Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка, Китай, Япония и на островите Таити и Мадагаскар. Източната народна медицина приписва на куркумата много полезни двойства.

Използват я за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта. Препоръчителна е за спортисти, защото подпомага еластичността на мускулите.

От гледна точка на човешката енергия, куркумата прочиства енергийните канали на тялото. Това е много полезно за хората, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство.

В химичния състав на куркумата влизат фосфор, желязо, йод и калций. От витамините присъстват С, В, К, В2 и В3. Тя има и антибиотични свойства, които, за разлика от синтетичните, не вредят на организма.

Фитоподхранващите й вещества имат функция на антиоксиданти и подмладяват организма. Куркумата помага за лечението на много заболявания, тя е абсолютно безвредна и може да се употребява от възрастни и от деца над две години.

Тя е полезна при възпаления, ревматоидни артрити и травми. Подправката спомага за нормализирането на обмяната на веществата и затова помага при кожни заболявания.

Подправки

Маските за лице, в чийто състав има и куркума, значително подобряват цвета на кожата и я изчистват, като отваря порите й максимално.

Сместа от мед и куркума може да се използва като компрес при изкълчвания, разтягания и възпаления на ставите. Ако се добави и разтопено масло, успешно могат да се лекуват кожни заболявания, но по-добре се посъветвайте с лекар, преди да пристъпите към самостоятелно лечение.

Една чаена лъжичка куркума, разтворена в чаша вода, помага срещу стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ядене да изпивате по половин чаша от тази вода.

Половин чаена лъжичка куркума и равно количество сол, разтворени в чаша топла вода, имат антисептично действие и се използват за промивки и дезинфекция на устната кухина, възпаления на венците и отмиване на налепи в гърлото. Използва се топъл разтвор. Студеният разтвор се използва за профилактика на вирусни заболявания и настинки.

При анемия се използва четвърт чаена лъжица куркума, разтворена в мед. Това осигурява на организма нужното количество желязо. При необходимост куркумата може да се увеличи до половин лъжичка.

Рейтинг

5 8
4 4
3 5
2 6
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петя
Петя
14.09.2017 16:51
Пия си кафето с куркума и канела...
1
0