Избягвайте смокините при остеопороза

Смокини

Смокините са изключително вкусни, екзотични и еротични плодове, които не бива в никакъв случай да пренебрегваме. Смокините виреят най-добре в субтропичните и тропичните климатични зони.

Смокинята вирее и в България - в най-южните ни части като Сандански, Петрич, Синеморец.

Узрелите смокини са с различен цвят - от почти бял до тъмновиолетов. Има различни сортове смокини: с различна големина, вкус и цвят, но всички са изключително съблазнителни.

Смокинята съдържа много полезни съставки. Това я прави изключително полезна за консумация. В пресните плодове се съдържат 1.5 процента белтъчини, 11.5 въглехидрати и съвсем малко киселини.

В сушените смокини протеините са 3.6 процента, въглехидратите - до 50%, което ги прави още по-сладки и много по-калорични.

Ако искате да натрупате килограми, сушените смокини са за вас, както и ако имате нужда от възстановяване след тежка болест или операция. Те съдържат 214 ккал на 100 грама.

Сушени Смокини

Смокините са богати и на витамини С, В1, В6, на минерални вещества като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор.

Витаминът В6 е отговорен за производството на серотонина, известен като "хормона на удоволствието" и прави смокините желан плод както за влюбени, така и за самотни.

Единственото, за което трябва да се внимава е да не се окаже, че сте алергични към смокините. Ако сте чувствителни към сулфити и серен диоксид, трябва да внимавате със сушените смокини, защото обикновено се третират, с цел запазване на дълготрайността им.

Смокините съдържат оксалати, които попаднали в големи количества в организма кристализират и могат да създадат проблеми. Трябва да се има предвид, че оксалатите отнемат от организма калция и трябва да се внимава, особено при хора, които имат остеопороза.

Но ако нямате проблеми със стомаха – няма защо да се притеснявате. Единствено не трябва да преяждате системно със смокини.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати