Тайните на млякото

Пиене на Мляко

Млякото е един от основните хранителни продукти на нашата трапеза. То съдържа всички вещества, без които човешкият организъм не може нормално да функционира – пълноценни белтъчини, мазнини, въглехидрати, неорганични соли, витамини.

Това е най-добрата храна при стомашно-чревни и сърдечни заболявания, при проблеми с черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза. Малко хора са наясно, че белтъчините на млякото успешно заменят тези на месото и рибата.

Подрастващите задължително трябва да консумират млечната напитка, тъй като тя предпазва от заболявания като рахит, диария, понижени умствени способности, чупливост на костите.

Лабораторни проучвания доказват, че в прясното пълномаслено мляко има имунни тела, които унищожават редица вредни за човека бактерии. Специалистите по хранене съветват на вечеря да се консумират задължително млечни продукти като извара, сирене, кисело мляко. Те се усвояват по-лесно от прясното мляко и намаляват количеството на токсините.

Прясно Мляко

Хипократ – бащата на медицината, е използвал млякото за лечение и превенция на редица болести, доказвайки собствената си теза, че „Храната трябва да бъде лекарство, а лекарството – храна“.

Според Авицена млякото е най-подходящата храна за деца и стари хора. Още от древни времена млякото се използва и като противоотрова. Днес например на заетите в по-опасните производства се препоръчва ежедневно да консумират млечната напитка, тъй като тя спомага за изхвърлянето на тежките метали от организма.

Млечно-киселите продукти нормализират чревната флора, унищожават вредните микроорганизми и гъбички.

Хубаво е да знаете още, че американският диетолог Шелтон, който е и един от основателите на разделното хранене, препоръчва млякото да се приема винаги отделно. Единствено изварата и млечно-киселите продукти могат да се съчетават със сладки плодове (пресни и сушени), зеленчуци и орехи.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати