gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво трябва да знаем за чубрицата?

Какво трябва да знаем за чубрицата?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494148112k
Чубрица
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Рядко се замисляме с какво са полезни мерудийките, с които обичаме да поръсваме любими ястия. Чубрицата например е традиционна за българската кухня подправка, която освен че има много приятен аромат и вкус, оказва се крие много здравословни тайни.

За подобряване вкусовите качества на ястията се използват изсушените листа на растението. Те имат силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус. При сушене ароматът става по-интензивен.

Кулинарите съветват с чубрица да поръсвате трудно смилаеми храни, като например варивата боб, леща, зелен фасул, грах, някои меса /овнешко/, червеното зеле, супи от картофи и др.

Пълнени Домати

Чубрицата е любима подправка на много българи, които не се ограничават да подправят само изброените до тук ястия. Растението перфектно допълва много други храни и продукти, като например сандвичи, спагети, доматени сосове, кавърми други.

Чубрицата е и основна съставка на шарената сол. В Европа също я познават. Използва се за подправяне на зеленчуци, боб, леща, яйца, плънки, кайма, супи. Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви.

Растението е много богато на ценния витамин С, съдържа още етрично масло, танин и други полезни съставки. Пресните листа например съдържат 45-50 мг % витамин С, 3-9 мг % каротин и рутин (витамин Р).

Освен в кулинарията, чубрицата намира широко приложение и в медицината. Природните лечители твърдят, че растението се използва като средство, възбуждащо апетита.

Дете

Чубрицата се препоръчва в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания, тъй като стимулира стомашната и чревна дейност. Тя е ефективно болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие.

Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Представлява храстче, високо до 30 см. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток. Основни производители на чубрица днес са Франция и балканските страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
didi
didi
10.09.2013 14:34
В чужбина я няма за това като тръгвате си взимайте повече чуждеците не разбират от подправки
13
2
НеДа
НеДа
05.04.2014 09:53
Разбира се, че я има в чужбина, човек трябва да и знае името. В Германия се нарича Боненкраут например и се употребява при готвенето на бобовите, както подсказва названието. И тъй като е едногодишно растение, се сее от семенца, които се продават и в супермаркетите, и в специализираните магазини (където може и в саксии да се купи), продаващи стоки, свързани с градинарство, а и в биомагазините. Аз си сея всяка година в градинката.
6
1
Таня
Таня
28.08.2013 17:10
Чубрицата на снимката е градинска. Ние планинските хора познаваме и балканска- тя е още по-ароматна и вкусна.Казват, че лекува язва, хемороиди и високо кръвно.Лично аз си правя шарена сол с балканска чубрица ,градинска чубрица, сминдух,сладък и лютив червен пипер, счукана печена царевица и морска сол
2
0
Прост, та Дрънка!
Прост, та Дрънка!
06.08.2013 21:33
Ами Ани, като си станала франсе-гледай си чубричка по ботаническите градини. И шопска салата в музея за модерно изкуство! Ний тука сме все прости, та чак дрънкаме.
3
5
ХХХ
ХХХ
29.07.2013 21:58
Поръсете салата от домати и краставици със суха или пресна чубрица - става много вкусна. Ще ви хареса и няма да търсите друга подправка. Ако тръгвате на почивка, с доматите и краставиците си вземете и стрък чубричка и ще имате чудесно овкусена салата.
2
0
Денка
Денка
27.07.2013 22:53
Една лъжица чубрица в чаена чаша кисело мляко се разбърква - помага при високо кръвно
4
1
Aни
Aни
03.03.2013 18:14
Ами аз съм от 6 години във Франция и видях чубрица само един път в една ботаническа градина
2
0
любо
любо
22.01.2014 22:40
като си дойдеш,вземи си няколко коренчета,засади си ги в един цветарник и готово...
2
0
Дъни
Дъни
03.03.2013 14:49
Много е подходяща за всички по-трудно смилаеми храни!
1
0
мария богданова
мария богданова
03.03.2013 14:39
традиционна българска подправка !не мога без нея и близките ми я изпращат в чужбина !много е полезна !
3
0
emo
emo
16.09.2012 23:10
браво на чубрицата обичам еееееееее
3
0