gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво трябва да знаем за чубрицата?

Какво трябва да знаем за чубрицата?

Чубрица

Рядко се замисляме с какво са полезни мерудийките, с които обичаме да поръсваме любими ястия. Чубрицата например е традиционна за българската кухня подправка, която освен че има много приятен аромат и вкус, оказва се крие много здравословни тайни.

За подобряване вкусовите качества на ястията се използват изсушените листа на растението. Те имат силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус. При сушене ароматът става по-интензивен.

Кулинарите съветват с чубрица да поръсвате трудно смилаеми храни, като например варивата боб, леща, зелен фасул, грах, някои меса /овнешко/, червеното зеле, супи от картофи и др.

Пълнени Домати

Чубрицата е любима подправка на много българи, които не се ограничават да подправят само изброените до тук ястия. Растението перфектно допълва много други храни и продукти, като например сандвичи, спагети, доматени сосове, кавърми други.

Чубрицата е и основна съставка на шарената сол. В Европа също я познават. Използва се за подправяне на зеленчуци, боб, леща, яйца, плънки, кайма, супи. Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви.

Растението е много богато на ценния витамин С, съдържа още етрично масло, танин и други полезни съставки. Пресните листа например съдържат 45-50 мг % витамин С, 3-9 мг % каротин и рутин (витамин Р).

Освен в кулинарията, чубрицата намира широко приложение и в медицината. Природните лечители твърдят, че растението се използва като средство, възбуждащо апетита.

Дете

Чубрицата се препоръчва в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания, тъй като стимулира стомашната и чревна дейност. Тя е ефективно болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие.

Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Представлява храстче, високо до 30 см. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток. Основни производители на чубрица днес са Франция и балканските страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
didi
didi
10.09.2013 14:34
В чужбина я няма за това като тръгвате си взимайте повече чуждеците не разбират от подправки
13
2
НеДа
НеДа
05.04.2014 09:53
Разбира се, че я има в чужбина, човек трябва да и знае името. В Германия се нарича Боненкраут например и се употребява при готвенето на бобовите, както подсказва названието. И тъй като е едногодишно растение, се сее от семенца, които се продават и в супермаркетите, и в специализираните магазини (където може и в саксии да се купи), продаващи стоки, свързани с градинарство, а и в биомагазините. Аз си сея всяка година в градинката.
6
1
Таня
Таня
28.08.2013 17:10
Чубрицата на снимката е градинска. Ние планинските хора познаваме и балканска- тя е още по-ароматна и вкусна.Казват, че лекува язва, хемороиди и високо кръвно.Лично аз си правя шарена сол с балканска чубрица ,градинска чубрица, сминдух,сладък и лютив червен пипер, счукана печена царевица и морска сол
2
0
Прост, та Дрънка!
Прост, та Дрънка!
06.08.2013 21:33
Ами Ани, като си станала франсе-гледай си чубричка по ботаническите градини. И шопска салата в музея за модерно изкуство! Ний тука сме все прости, та чак дрънкаме.
3
5
ХХХ
ХХХ
29.07.2013 21:58
Поръсете салата от домати и краставици със суха или пресна чубрица - става много вкусна. Ще ви хареса и няма да търсите друга подправка. Ако тръгвате на почивка, с доматите и краставиците си вземете и стрък чубричка и ще имате чудесно овкусена салата.
2
0
Денка
Денка
27.07.2013 22:53
Една лъжица чубрица в чаена чаша кисело мляко се разбърква - помага при високо кръвно
4
1
Aни
Aни
03.03.2013 18:14
Ами аз съм от 6 години във Франция и видях чубрица само един път в една ботаническа градина
2
0
любо
любо
22.01.2014 22:40
като си дойдеш,вземи си няколко коренчета,засади си ги в един цветарник и готово...
2
0
Дъни
Дъни
03.03.2013 14:49
Много е подходяща за всички по-трудно смилаеми храни!
1
0
мария богданова
мария богданова
03.03.2013 14:39
традиционна българска подправка !не мога без нея и близките ми я изпращат в чужбина !много е полезна !
3
0
emo
emo
16.09.2012 23:10
браво на чубрицата обичам еееееееее
3
0