Каркаде срещу стрес и махмурлук

Каркаде срещу стрес и махмурлук

Чаят каркаде се прави от цветовете на хибискус – растение, което е пристигнало при нас от Индия. То може да е както едногодишно, така и многогодишно.

Сред многото сортове хибискус най-разпространения за направата на каркаде е хибискус розела. Това растение е забележително, защото всичките му части могат да се консумират.

От листата му се приготвя салата, а цветята му се използват за чай, сладко и сладкарски изделия. В старинните арабски медицински трактати чаят каркаде се нарича лекарство от всички болести.

Той е бил известен като кралска напитка през вековете. Всъщност чаят от каркаде е просто отвара от цветовете на хибискуса. Той е бил популярен сред египетските фараони и източните владетели.

Напитката от цветовете на хибискус е богата на антиоксиданти, които имат подмладяващо действие. Те предпазват организма от влиянието на свободните радикали.

Каркаде срещу стрес и махмурлук

Червеният цвят на цветовете на хибискуса се осигурява от антоцианите, които имат Р-витаминна активност. Те спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове.

Лимонената киселина, която се съдържа в цветовете на хибискуса, помага за тонизиране на организма, предпазва от простудни и инфекциозни заболявания.

Хибискусът има органични киселини, които благотворно въздействат върху човека. Например линолевата киселина предпазва от появата на холестеролови плакове по стените на кръвоносните съдове.

Чаят от каркаде се използва като спазмолитик, има диуретично действие и намалява температурата. Той гони стреса и подобрява обмяната на веществата.

Не изхвърляйте цветовете, които сте използвали за приготвянето на чая. Те съдържат много пектин, който изхвърля от организма тежките метали. Сдъвчете ги, те са много приятни на вкус.

Каркаде се използва и като антипаразитно средство, ако се пие на гладно. Този чай прави интоксикация, затова е прекрасно средство срещу махмурлук.

Чаят от каркаде повишава киселинността на стомаха, затова е противопоказен на хора с гастрит с повишена киселинност, както и на хора с язвена болест.

Можете да приготвите студен чай от каркаде, като оставите цветовете на хибискуса да се киснат осем часа във вода със стайна температура. Добавете мед и студеният ви чай е готов.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
09.11.2019 22:18
всякакви рецепти бях чувала за махмурлук - зелева чорба, мазни храни. само за хибискус не бях чувала
0
0