Как да си сварим великденските яйца?

Как да си сварим великденските яйца?

Яйца

Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо, в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Великденски Яйца

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлона трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването ги поставете под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Минути

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече нито по-малко 8 минути. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Рейтинг

5 13
4 7
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Величка Щърбанова
Днес на Велики Четвъртък ще боядисвам, нали ще съм именица. :) Каквото и да правя, както и да струвам, все има пукнати... Мисля си, че има значение и самата черупка на яйцата освен тарикатлъците при варенето. ;)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
29.04.2016 22:53
утре ще варим,пък ще видим,обикновенно желанието и мерака за боядисване ми свършва като си видя счупените сварени яйца.Миналия път какво ли не им правих,как ли не им баях и от 20бр 15 ми се счупиха
8
1
щххж
щххж
12.04.2012 12:00
нищо
7
5