Как да си сварим великденските яйца?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си сварим великденските яйца?

Как да си сварим великденските яйца?

Яйца

Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо, в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Великденски Яйца

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлона трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването ги поставете под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Минути

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече нито по-малко 8 минути. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Рейтинг

5 13
4 7
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Величка Щърбанова
Днес на Велики Четвъртък ще боядисвам, нали ще съм именица. :) Каквото и да правя, както и да струвам, все има пукнати... Мисля си, че има значение и самата черупка на яйцата освен тарикатлъците при варенето. ;)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
29.04.2016 22:53
утре ще варим,пък ще видим,обикновенно желанието и мерака за боядисване ми свършва като си видя счупените сварени яйца.Миналия път какво ли не им правих,как ли не им баях и от 20бр 15 ми се счупиха
8
1
щххж
щххж
12.04.2012 12:00
нищо
7
5