Ползата от мюсли

Мюсли

Мюслите били открити като всичко гениално – съвсем случайно. Веднъж швейцарският натуропат Макс Бирхер-Бенер се разхождал в планината и се осведомявал за подробности от живота на планинските жители.

На едно място той заговорил овчар, който бил на седемдесет години, но се катерел по планинския склон като младеж. Овчарят предложил на натуропата да хапне с него.

Ястието поразило учения със своята простота, хранителност и естественост. Пред него имало чаша със смляна пшеница, разредена с мляко, в което бил добавен мед, ягоди и къпини.

Овесени ядки

Освен това овчарят хапвал това ястие с ябълка. Той разказал, че всичките му предци се хранели така сутрин и вечер. Оттогава датират различните рецепти за мюсли.

Те са правени от пшеница, ориз, ръж, ечемик, овес. Зърната се раздробявали и смачквали, но никога не се нагрявали силно, за да не се унищожат полезните вещества.

Като добавка се използвали сок, вода и мляко. Към тези съставки се прибавяли нарязани ябълки, ягоди и нарязани на дребно бадеми и орехи. В Алпите до ден днешен се правят мюсли от пресовани зърнени храни, като в тях се добавят плодове и ядки.

В класическото мюсли трябва да има семена, пресни плодове и сушени плодове. Добавят се и ядки. Калоричността на мюслите е доста висока – около четиристотин калории за сто грама.

Полезна закуска

Най-калоричните мюсли са запържените, макар те да са и най-вкусни. Не трябва да прекалявате с мюсли с високо съдържание на мед, шоколад и мазнини.

Мюслите нямат витамин С, който е жизнено необходим за силния имунитет и за предпазване от много сериозни заболявания. Затова трябва да добавяте в мюслите цитрусови плодове. В повечето марки мюсли производителите обаче дообогатяват продукта с допълнително витамини.

Мюслите се усвояват бавно и оставят дълго време усещане за ситост. В мюслите се съчетават бързи и бавни въглехидрати - захар и нишесте, които се усвояват с различна скорост.

Мюслите изчистват организма от шлаки като соли на тежките метали и холестерол. Ако имате проблеми с храносмилането, трябва да включите мюсли в менюто си.

За да приготвите сами мюсли, смелете две супени лъжици зърна от желана от вас зърнена култура, добавете сока от половин лимон и залейте с една чаена чаша вода. Оставете в хладилника и сутринта добавете мляко, мед, плодове и ядки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
НАд
НАд
28.03.2013 09:05
А защо лъжете!???? Нямали мюслито витамин С? ЧЕ отзад на опаковката пише че има много голямо съдържание на витамин С, В1, В2,В6, В12,много калции, желязо? в повечето мюслита има витамини и особено пък витамин С! НЕзнам вие какви мюслита ядете,може би храна за мишки?
3
4
Гого
Гого
30.09.2014 10:18
Много си тъпа ма. Чети по надолу хората казват ,че се добавят допълнително изброените от теб витамини. Яж мюсли и сери.не се опитвай да мислиш
4
3