Кайсиите - уникален дар от природата

Кайсии

Няма по-добра алтернатива от храната, която получаваме директно от майката природа. А тя ни дава безбройно много възможности, които да отговорят на нашите хранителни нужди през всеки сезон.

Кайсията е един от най-очакваните през лятото плодове. Златисто-оранжевият цвят и кадифената кожа правят кайсията да изглежда неустоимо.

Богати на витамин А, витамин С, влакна, триптофан и калий, кайсиите предлагат следните ползи за здравето:

- Подобряват зрението. Яденето на три или повече кайсии на ден намалява риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Дегенерацията на макулата е една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Кайсиите съдържат витамин А в изобилие. Витамин А е много добър антиоксидант, който насърчава доброто зрение и защитава от свободните радикали, които увреждат клетките и тъканите.

- Подобряват работата на храносмилателната система. Кайсията помага срещу запек и при някои нарушения в храносмилането като дивертикулоза. Това е заболяване, включващи образуване на торбички в дебелото черво и хемороиди - болезнени подутини в долната част на ректума.

Кайсия е известна също като помощник срещу унищожаването на глисти. Приемана за закуска или по което и да е време на деня, кайсията насърчава здравето на вашата храносмилателна система. За облекчаване на запек, можете да ядете сушени кайсии, тъй като те съдържат по-висок процент полезни влакна в сравнение със пресните.

Вкусни Кайсии

- Подпомагат работата на сърцето. Кайсиите съдържат бета каротин, който помага за намаляването на LDL холестерол, познат още като лош холестерол. Той може да доведе до образуването на плаки по стените на артериите. Ето защо кайсиите играят важна роля в превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания.

- Кайсиите се грижат за здравето на кожата. Неслучайно на пазара съществуват хиляди козметични продукти (сапуни, кремове, шампоани), произведени на базата на кайсиев екстракт. Витамин А, който се съдържа в кайсиите, помага срещу акне, пъпки и обриви, и подобрява структурата на кожата.

Кайсия е уникален дар от природата за летните месеци. През останалите сезони можете да консумирате сушени или консервирани кайсии. Но нека пресните кайсии, богати на витамин С, бета каротин и влакна, да ви бъдат като приоритет!

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати