Сготвеният мед е отрова

Мед

Изследванията на фосили показват, че пчелите съществуват от поне 150 милиона години. Никой не знае кога сме открили съкровището, скрито в техните кошери, но рисунките на пчелари, намерени върху стените на пещера в Испания, доказват, че сме практикували пчеларство от поне 7000 години.

Медът има много приложения. Използван е за подсладител, лекарство, дар за боговете, валута, символ на любов. В гръцката митология например Ерос потапя върховете на стрелите си в мед, преди да се прицели в сърцата на хората.

Суровият мед е лекарство, но сготвеният е бавна отрова. В естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и карбохидрати.

Топлината обаче лишава меда от повечето му хранителни качества и преобразува молекулите му в нехомогенно лепило, което се прилепя към лигавицата и запушва малките енергийни канали.

Сготвеният мед предизвиква токсичност в клетките и може да доведе до имунологична дисфункция. Също така може да запуши артериите и да предизвика атеросклероза, възпрепятствайки кръвоснабдяването на важни органи.

Като общо правило медът никога не трябва да бъде готвен и нищо не трябва да бъде готвено с мед. Вместо това можете да добавяте суров мед към кисело мляко и топъл чай или да го намажете върху хляб или препечена филийка.

Пчели

В днешно време повечето мед, предназначен за продажба, е подгряван и трябва да бъде избягван. Търсете думите “суров” или “непастьоризиран” върху етикета на меда в магазина.

Най-чистият мед обаче е домашният суров мед, тъй като помага за превенцията на сезонните алергии и е богат на прана (жизнена енергия). Проверете местния пазар на селскостопански продукти и когато сте в провинцията, оглеждайте се за кошери край пътя.

При затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол всяка сутрин пийте по чаша топла вода със супена лъжица мед и 5 до 10 капки ябълков оцет. Медът пречиства мазнините и холестерола от тъканите в тялото.

За да излекувате рана, всекидневно я налагайте със стерилна марля, напоена с мед. Нощем изхвърляйте марлята. При настинка смесвайте половин чаена лъжица канела с една чаена лъжица мед 2-3 пъти дневно и изяждайте сместа.

За да прочистите синусите си, приемайте смес от по една чаена лъжица пресен сок от джинджифил и мед 2-3 пъти дневно.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
аз
аз
24.05.2015 02:07
абе много глупости в тоз саит бе. като сготвиш меда, просто му изчезват качествата. толкова
2
3
Веско
Веско
18.04.2015 02:47
Напълно вярно е! При топлинна обработка всички полезни вещества в меда се разпадат и се превръща в прост подсладител, токсичен при това. Защо? Втечняването на кристализиралия/озахарен/ мед се извършва на водна баня при температура до 40 градуса. Най-добре в съд с вграден термостат. Колкото и да е бавен процеса - спазете това. При високи температури в меда се образува ХМФ - хидрооксиметилфурфурол, който е токсичен и канцероген! Съдържанието на ХМФ в меда е един от основните показатели за окачествяване. Понеже процесите на кристализация започват около 6 месеца след добиването на меда,в производствения процес често той се втечнява. Затова няма гаранция какъв мед купувате. Разбира се- от една медена торта няма да умрете,но колкото повече и по-често консумирате мед претърпял термична обработка - толкова по-зле.
Ако искате да сте сигурни за здравословните качества - купувайте озахарен мед, био, и пчелите да са захранвани не със захарен сироп а със собственият им мед. Само тогава можем да говорим за "жив" мед, в който диестазната активност е висока. Диестазната активност е другият най-важен показател за качество. Такъв мед притежава истинските лечебни свойства. Всичко друго е подсладител с вкус на мед.

За ония които пишат тук неподготвени - ще е добре ако се интересуват повече за това какво слагат в устата си. . Не е задължително да си го учил в университета - Достатъчно е дори да се поровиш малко в нета
9
3
az
az
06.10.2014 11:01
това са абсолютни глупости
2
2
Гост
Гост
16.04.2014 19:23
За всички многознайници, включително и автора, който/която най-вероятно е копирал тази статиика от някое място където също толкова добре разбират нещата - при топлинна обработка се променя молекулярната структура на восъка в меда, променят се вкусовите качества и се кристализират захарите в него, другото са бабини деветини...
4
3
Мария
Мария
12.03.2014 14:42
Не виждам реални доказателства, че медът е отрова, когато е сготвен, а само гръмки твърдения. Безпорно е, че суровият мед е по-добър, има ензими и витамини. Добре, но чак да става отрова като се загрее. Цитирайте някое научно изследване поне, щом твърдите такива неща. А кое е по-вредно сготвен мед или сготвена захар?
7
1
Емил
Емил
14.01.2014 14:21
0888898241 за контакт
0
0
Антон
Антон
04.01.2014 11:28
има на слънчева светлина до прозореца,по възможност в топла стая
0
0
Ваня
Ваня
03.11.2013 09:05
Купувайте от пчелар на село , а медът се втечнява на водна баня не повече от 45 гр.По друг начин няма как.
0
0
р
р
30.10.2013 09:10
А когато е захаросан,как да се разтопи без топлинна обработка?
0
1
Maria
Maria
28.02.2016 07:26
Burkana s zaharosania med se slaga v sad s voda I I se zatopla. Po tochno v sad s goreshta ili vrieshta voda. Meda se raztapia bez da vri.
0
0
Nina
Nina
21.10.2013 12:28
А толкова много рецепти за сладкиши и ястия
с мед публикувате и................
2
0