Цветна психология на апетита

Цветна психология на апетита

Най-вероятно сте забелязвали, че се чувствате подтиснати, когато влизате в помещение, в което няма прозорци или светли цветове. Или може би сте се чудили, защо апетитът ви се изостря, когато се намирате в стая с червени стени или просто при вида на червени чинии.

Цветовете играят изключително важна роля в света, в който живеем. Те имат власт над мисленето, променят действия и предизвикват определени подсъзнателни реакции. Цветовете могат да раздразнят или да успокоят очите, да повишат кръвното налягане или да потиснат апетита ви. Определени нюанси, тонове и цветове оказват влияние и върху настроенията и емоциите ви. Някои цветове дори повишават честотата на дишане и сърдечния пулс.

Има редица изследвания, разгадаващи как вкусовите възприятия се повлияват от цвета. Всичко в цветната психология на апетита зависи от асоциациите и невроните, намиращи се в хипоталамуса.

Кои цветове стимулират и кои потискат апетита? Предлагаме ви списък с цветовете и техният ефект върху настроенията ни за хапване.

Цветна психология на апетита

Червено. Този цвят е емоционално наситен, носи висок енергиен заряд. Повишава дишането и кръвното налягане. Освен това стимулира апетита. Не случайно ресторантьорите залагат на червения цвят в интериорните или екстериорни решения за заведенията си. Червеният цвят е изключително подходящ и за цветовото аранжиране на кухнята вкъщи.

Оранжево. Този цвят повишава количеството на кислород, доставян в мозъка. Вследствие на това се получава освежаващ ефект, стимулира се менталната активност. Той е топъл и приветлив цвят, който кара хората да се чувстват комфортно. Като цитрусов цвят, оранжевото често се асоциира със здравословна храна. Той стимулира апетита.

Синьо. Синият цвят действа благоприятно на ума и тялото. Той забавя метаболизма и има успокояващ ефект. Синьото често се асоциира със спокойствието и уравновесеността. Тъй като рядко откриваме синьото в заобикалящата ни естествена среда, той се счита за цвят, потискащ апетита. Ето защо избягвайте да презентирате храни в сини помещения или със синьо кухненско оборудване. Експерти дори препоръчват да сложите синя лампа в хладилника, ако ще се подлагате на диета. Добър ефект за намаляването на апетита дават и сините чинии и прибори.

Цветна психология на апетита

Жълто. Жизнерадостен и слънчев, жълтият цвят винаги привлича вниманието. Той повишава концентрацията. Жълтото стимулира апетита, а асоциацията за него е щастие.

Зелено. Този цвят се свързва с природата, здравето и изобилието. Той често се използва, за да се подчертае цветово сигурността на даден продукт. Зеленият цвят е успокояващ и релаксиращ.

Сиво. Сивото претъпява апетита и дори може да предизвика отвращение от поднесената храна. Този цвят не предизвиква раздразнение, за сметка на това успокоява и потиска напрежението.

Тюркоаз. Стимулира апетита. Оранжеви и тюркоазени нюанси се считат за „вкусна“ комбинация. Достатъчно е дори само да закачите картина с тези цветове в кухнята, за да повишите настроението и апетита на фамилията.

Експерти препоръчват още тези, които решат да се подлагат на диета, да се хранят в чинии с черни цветове. Това със сигурност ще намали обема на приеманата храна. Единственото, с което не трябва да се прави компромис, е закуската. Тя винаги трябва да се поставя в светли чинии.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати